• OBJAVLJENO: 23.11.2009.
Press ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice

Još nema registrovanih slučajeva „svinjske gripe“ na području BPK-a Goražde

press-min-soc-politiku-231109b.jpg

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Demir Imamović održao je 23.11.2009.godine press konferenciju kojoj su prisustvovali direktor Zavoda za javno zdravstvo BPK-a Goražde prim.dr. Ibrahim Jahić, direktor Kantonalne bolnice Goražde prim.dr. Fadil Jahić i direktorica Doma zdravlja dr.Isak Samokovlija“ u Goraždu dr. Sabina Gušo. Press je održan nakon sastanka Tima za praćenje i prevenciju gripe AH1 N1 na kojem su dogovorene mjere prevencije i aktivnosti u narednom periodu.
Članovi ovog tima su predstavnici zdravstvenih ustanova, Ministarstva za privredu, kantonalne Uprave za inspekcijske poslove, predstavnici veterinarskog sektora i sektora Civilne zaštite, a kako je ovom prilikom istaknuto, smjernice za provođenje nadzora nad obolijevanjem od nove gripe koje su dobivene sa nivoa Federacije i države BiH, na sastanaku kantonalnog mobilnog tima uključene su u kantonalni operativni plan.

press-min-soc-politiku-231109b1.jpg

Direktor Zavoda za javno zdravstvo BPK-a Goražde prim. dr. Ibrahim Jahić, kazao je da nema razloga za paniku, te iskoristio ovu priliku da građanima Bosansko-podrinjskog kantona uputi nekoliko savjeta kako da preventivno djeluju kako bi se zaštitili od nove gripe.

– Prije svega to su mjere lične i opće higijene, od banalnog pranja ruku sapunom i to toplom vodom, zatim izbjegavanje skupova, okupljanja u zatvorenim prostorima, izbjegavati velike gužve, provjetravati što češće prostorije. Pošto je ovo kapljična virusna infekcija koja se prenosi aerosolom, treba pokriti nos i usta kod kihanja i kašljanja, i to najbolje jednokratnom maramicom, koju treba kasnije pravilno odložiti i pospremiti u neku kesu, da bi bila zbrinuta u otpad, zatim, treba izbjegavati dirati oči, nos i usta, jer su ruke uvijek prljave, izbjegavati kontakt sa oboljelim osobama i držati higijenu okoline.- istaknuo je pri.dr. Ibrahim Jahić.

press-min-soc-politiku-231109b2.jpg

Mjere zaštite, posebnu pažnja prilikom održavanja higijene, prema riječima doktora Jahića, trebaju provesti javne ustanove, kao što su škole i obdaništa. On je kazao kako je Zavod ovlašten, odnodno, ima certifikat za obavljanje poslova dezinfekcije od strane Federalnog ministarstva zdravstva i da su prije ove pandemije uvedene mjere prevencije zaraznih bolesti, redovne mjesečne dezinfekcije po školama i obdaništima koje nikad do sada nisu rađene.

Oboljeli od „svinjske gripe“ , prema riječima doktora Jahića, trebao bi da nosi masku kao i oni ukućani sa kojima oboljeli dolazi u kontakt treba da se zaštite sa maskom. Stanovništvu se ne preporučuje da stalno nosi te maske, izuzev medicinskog osoblja koje je stalno u kontaktu sa oboljelima, no kako je rečeno na press konferenciji, zdravstveni radnici u Goraždu još ne nose maske budući da ih trenutno nema na tržištu.

Oko 100 brzih testova uskoro bi trebalo da stigne u Goražde ali ti testovi nisu pouzdani bez detaljnije analize koja se mora raditi u Sarajevu.

-Brzi testovi više koriste kao orijentacija da li postoji prisustvo virusa, on će pokazati, ali nećemo znati koji je virus dok se ne bude radio PSR, tako da smo se mi ovdje dogovorili da ljekari obrate pažnju na srednje teške i teške slučajeve, tretiraćemo ih normalno kao i do sada pacijente sa visokom temperaturom, pratiti par dana kako ide tok bolesti, a ako se javljaju poremećaji, otežano disanje, u tom slučaju moramo poduzeti najozbiljnije mjere da se takav čovjek pošalje na testiranje u Sarajevo. Ja bih dao apel svim vlasnicima javnih objekata na našem Kantonu, to se odnosi na kafane, restorane, hotele i privatne prehrambene radnje, buregdžinice i ćevabdžinice da pooštre mjere higijene, opšte i lične, da bi izbjegli što više mogućnost da ljudi obole ove nove gripe. Treba izbjegavati što više skupove, osobito, rizične skupine stanovništva, najviše su to djeca i starije osobe koje imaju hronična oboljenja. Ovaj virus posebno ide na respiratorni trakt i najčešće izaziva upale pluća i bronho-pneumonije koje mogu biti nekad, ako je oslabljen organizam i fatalne za tu osobu. Tako da treba poseban oprez kod starijih hroničnih bolesnika kod kojih je imuno deficijencija izražena i gdje se može kasnije, osim ovog virusa, nakalemiti sekundarna bakterijska upala pluća.- ističe pri.dr. Ibrahim Jahić. On je negirao pisanje „Avaza“ da je u Goraždu registrovan jedan slučaj oboljelog od „svinjske gripe“, a o tome direktorica Doma zdravlja „dr.Isak Samokovlija „ dr. Sabina Gušo kaže:

– Ono što možemo reći u ovom trenutku je da su dva pacijenta sa područja naše općine, odnosno, Kantona bili upućeni na dodatno testiranje, pretrage u Klinički centar na Kliniku za infektivne bolesti i oba pacijenata, koliko je raspolažem sa informacijom, su negativni i vraćeni. Danas se treći pacijent sa sumnjom treba transportovati. U svakom slučaju, u ovom trenutku, ne možemo reći da ima oboljelih na području naše opštine. Uz ono što je rekao doktor Jahić ja bih možda navela i par nekih smjernica kojim naši sugrađani mogu pripomoći sebi u situaciji ako se nađu da je već klinička slika započela, odnosno, da su simptomi počeli da dolaze, da se ispoljavaju. Šta treba uraditi da bi pojedinac sam sebi pripomogao? Ono što je u prvom redu preporuka da se prvih 48 sati ostane u krevetu, uz tople napitke i klasične lijekove koji su zapravo simptomatski lijekovi u tretmanu svih virusnih infekcija, u cilju pojačanog unosa tečnosti i unosa antipiretika kojima bi se dijelom smanjila temperatura, da bi se svi oni simptomi koji se javljaju na početku kliničke slike dijelom smanjili i izbjegla mogućnost da se dodatno razvije superinfekcija kod ovih pacijenata. Jer situacija je da naši pacijenti u onih prvih par sati idu u ambulante porodične medicine i tu su u daleko većoj mogućnosti da dođu u kontakt sa drugim uzročnicima i ,naravno, klinička slika da bude u svakom slučaju teža, nego da ostane kući u okviru svoje porodice i da taj period preleži u krevetu.- riječi su direktorice Gušo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.