• OBJAVLJENO: 30.11.2009.
Sastanak sa direktorima škola i obdaništa s ciljem spriječavanja pojave i širenja nove gripe među djecom školskog uzrasta

Nema mjesta za širenje panike

sastanak-direktori-skola-005.jpg

U organizaciji kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport 30.11.2009. godine održan je sastanak sa direktorima škola i obdaništa sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Cilj sastanka je smirivanje situacije, obzirom da je već prisutna panika zbog nedavnog smrtnog slučaja uzrokovanog virusom nove gripe A/H1N1.Pored ministrice Delizaimović, direktore škola i vrtića sa aktuelnom situacijom vezanom za novu gripu, kao i o mjerama koje je potrebno preduzeti, upoznali su i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Demir Imamović, direktorica Doma zdravlja dr. Sabina Gušo i direktor Zavoda za javno zdravstvo prim. dr. Ibrahim Jahić.

Direktori su dobili preporuku da se pojačaju preventivne mjere s ciljem spriječavanja pojave i širenja „svinjske gripe“ među djecom školskog uzrasta, obzirom da oni spadaju u rizičnu skupinu stanovništva. Kako škole predstavljaju mjesta masovnog okupljanja djece, neophodno je što češće vršiti dezinfekciju prostora i predmeta s kojima djeca dolaze u dodir, kao i dezinfekciju vazduha u učionicama. Pored dezinfekcije, potrebno je barem tri puta dnevno provjetravati prostorije u kojima borave djeca. Nastavno osoblje treba upućivati djecu da što češće peru ruke sapunom i toplom vodom, kao i da koriste sredstva za dezinfekciju ruku. Kako bi se spriječilo širenje virusa gripe, potrebno je da se iskorištene papirnate maramice odlažu u najlon kese koje bi se nakon smjene trebale odlagati u kontejnere.

Biće urađene vanredne protivepidemijske dezinfekcije škola i obdaništa od strane Zavoda za javno zdravstvo.

Zajednički zaključak je da nema mjesta za širenje panike.

sastanak-direktori-skola-005-b2.jpg

sastanak-direktori-skola-005-b3.jpg

sastanak-direktori-skola-005-b4jpg.jpg

sastanak-direktori-skola-005-b5jpg.jpg

sastanak-direktori-skola-005-bjpg.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.