• OBJAVLJENO: 14.12.2009.
Ministarstvo za boračka pitanja

Za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika boračkih populacija u ovoj godini planirano 278.000,00 KM

min-za-boracka-pitanja-141209b.jpg

Nakon što je početkom oktobra 2009. godine objavljen drugi javni poziv te provedena zakonom propisana procedura, Ministarstvo za boračka pitanja izvršilo je odabir korisnika sredstava namijenjenih zapošljavanju i samozapošljavanju pripadnika boračkih populacija u ovoj godini.

Prema riječima resornog ministra Dževada Adžema, na adresu Ministarstva za boračka pitanja zahtjeve je dostavilo ukupno 30 fizičkih i pravnih lica, od kojih njih 16 ispunjava sve uslove za dodjelu ovih bespovratnih sredstava. Inače, sredstva za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja dodjeljuju se u visini od 10.000,00 KM po jednom korisniku.

Kako su, početkom ove godine, iz sredstava za ove namjene već odobrena sredstva u visini od 90.000,00 KM i uzimajući u obzir da su na raspolaganju preostala sredstva za samo 12 novih korisnika, resorno Ministarstvo uputit će zahtjev Vladi BPK Goražde da se sredstva odobre za svih 16 korisnika koji su ispunili uslove iz objavljenog javnog poziva.

Za rješavanje pitanja zapošljavanja pripadnika boračkih populacija Ministarstvo za boračka pitanja u narednoj godini planirat će iznos od 500.000,00 KM vlastitih sredstava te sredstva u iznosu od 200.000,00 KM kao pomoć sa višeg nivoa vlasti.

Obzirom da je već sada izvjesno da će naknada po osnovu nezaposlenosti koju primaju demobilisani borci biti ukinuta od maja naredne godine, pripadnici boračke populacije imat će mogućnost da pomoću ovih sredstava započnu vlastiti biznis i tako osiguraju egzistenciju za sebe i svoje porodice.

Od zahtjeva pristiglih u drugom krugu, njih 70% odnosi se na projekte iz oblasti poljoprivrede. Kontrolu namjenskog utroška sredstava vršit će komisija koju će imenovati resorno Ministarstvo, a svi koji dobiju ova sredstva morat će biti odjavljeni sa evidencije Službe za zapošljavanje i sami uplaćivati doprinose iz radnog odnosa u naredne dvije i po godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.