• OBJAVLJENO: 17.12.2009.
Promocija Zakona o ravnopravnosti među spolovima

Uvođenjem odgovarajućih propisa do izjednačavanja prava muškaraca i žena!

ravnopravnosti-medju-spolovima-171209.jpg

U organizaciji Agencije za ravnopravnost spolova BiH, koja u saradnji sa entitetskim Gender centrima i uz podršku UNDP-a, radi na provođenju Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini, u Goraždu je 16.12.2009. godine održana edukacija o temi ravnopravnost spolova u Bosni i Hercegovini. Poseban akcent stavljen je na ulogu medija kada je riječ o jednakosti među ženama i muškarcima te uvođenje gender senzitivnih elektronskih i pisanih medija na teritoriji cijele BiH.
Kako je već poznato, institucionalni mehanizmi za gender pitanja postoje na svim nivoima vlasti – od državnog do općinskog, a njihov zajednički zadatak je osiguranje djelotvorne zaštite i promocija jednakosti među spolovima.

Iako se koristi već duži niz godina, pojam ‘gender’ relativno je nov i nepoznat građanima naše zemlje, a predstavlja društveno uslovljene uloge žena i muškaraca, njihove odgovornosti i mogućnosti te njihove međusobne odnose.

Kako se moglo čuti tokom predavanja, i pored pomaka koji su napravljeni u posljednjih nekoliko godina u smislu usklađivanja postojećih i donošenja novih zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast, jednakost među spolovima u našoj zemlji nije baš na zavidnom nivou, a ako uzmemo u obzir činjenicu da je pitanje jednakosti žena i muškaraca duboko ukorijenjeno u tradiciju jedne zemlje, nije teško zaključiti da će proći još vremena prije nego što jednakost, u pomenutom kontekstu, zaista zaživi na ovom prostoru.

Agencija će, u saradnji sa svim relevantnim sudionicima, nastaviti svoje aktivnosti na provođenju Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH usmjerenog ka uspostavljanju što ravnopravnijeg odnosa muškaraca i žena u bosanskohercegovačkom društvu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.