• OBJAVLJENO: 13.01.2010.
Sastanak Stručnog tima za prevenciju širenja nove gripe

Pojačan oprez se preporučuje, a mjere prevencije ostaju na snazi!

strucni-tim-gripa-130110b.jpg

Na inicijativu predsjednika Stručnog tima za prevenciju širenja nove gripe i direktora kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo prim.dr. Ibrahima Jahića, 13.01.2010. godine održan je sastanak na kojem su razmatrana aktuelna dešavanja kada je u pitanju gripa tipa A H1N1. Pored predsjednika Stručnog tima, sastanku su takođe prisustvovali i ministar za zdravstvo, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Demir Imamović, direktorica goraždanskog Doma zdravlja prim.dr. Sabina Gušo, direktor Kantonalne bolnice Goražde prim.dr. Fadil Jahić i rukovodilac Mikrobiološke službe Kantonalne bolnice dr. Mustafa Hamammi.

strucni-tim-gripa-130110b2.jpg

Prema onome što se moglo čuti, generalna je ocjena da je širenje nove gripe u opadanju, iako se na području Bosne i Hercegovine, svakodnevno, u prosjeku registruje 5-6 novooboljelih pacijenata.

Vakcine protiv nove gripe naša zemlja bi trebala dobiti krajem januara, a prema riječima prim.dr. Ibrahima Jahića, vakcina protiv sezonske gripe u količini od 800 doza već je dostupna u domovima zdravlja na području BPK Goražde. Takođe, svim domovima zdravlja distribuiran je i antiviralni lijek Tamiflu, ali njegovo ordiniranje, prema riječima prisutnih stručnjaka, predstavlja veliki problem, jer se on uključuje samo na preporuku infektologa, a poznato je da infektologa, u malim sredinama kao što je naša, nema.

Iako je stanje za sada relativno stabilno, mjere zaštite protiv nove gripe ostaju na snazi i primjenjivaće se sve dok postoji potencijalna opasnost za širenje virusa, pogotovo zbog toga što se u narednom peridu očekuje drugi talas nove, ali i sezonske gripe koja je trenutno u fazi mirovanja. Prema riječima zdravstvenih stručnjaka, jedna od značajnijih razlika između sezonske i nove gripe je ta da se sezonska gripa obično javlja u zimskim mjesecima, dok se nova gripa može pojaviti u bilo koje doba godine.

Uzimajući u obzir da je veoma mali broj građana primio vakcinu protiv sezonske gripe te da je interes građana za vakcinisanje veoma mali, ovom prilikom naglašeno je da je potrebno animirati građane da se vakcinišu, a to posebno važi za rizične grupe stanovništva.

Sa početkom drugog polugodišta u svim školama na području našeg kantona ponovo će biti uvedene pojačane mjere zaštite od širenja virusa gripe kroz dezinficiranje prostorija i školskog namještaja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.