• OBJAVLJENO: 20.01.2010.
Ministarstvo za privredu

Razgovarano o raspodjeli sredstava namijenjenih za realizaciju projekata iz oblasti vodoprivrede u 2010. godini

vodoprivredni-projekti-200110bb.jpg

Prije donošenja konačne odluke o raspodjeli sredstava u iznosu od 150.000,00 KM planiranih u budžetu BPK Goražde za 2010. godinu za projekte iz oblasti vodoprivrede na području lokalnih zajednica, ministar za privredu Mustafa Kurtović održao je 20.01.2010. godine sastanak sa načelnicima općina Goražde, Foča-Ustikolina i Pale-Prača na kojem je razgovarano o raspodjeli ovih sredstava. Pored ministra Kurtovića te načelnika Muhameda Ramovića, Zijada Kunovca i Asima Zeca, sastanku su prisustvovali i stručni saradnik za vodoprivredu u Ministarstvu privrede Medžida Raščić, pomoćnici načelnika Općine Goražde Enisa Lapo i Enver Adžem, stručni saradnik u Službi za finansije i mjesne zajednice Općine Goražde Asima Džambegović te pomoćnik načelnika za privredu Općine Foča-Ustikolina Mirsad Čengić.

vodoprivredni-projekti-200110b3.jpg

vodoprivredni-projekti-200110b2.jpg

Tom prilikom, analizirani su problemi u realizaciji vodoprivrednih projekata na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, naročito sa aspekta nedostatka finansijskih sredstava koji se za ovaj sektor planiraju u budžetu Kantona i budžetima nadležnih federalnih organa, kao i posljedice pričinjenih šteta od poplava.

U prošloj godini, iz kapitalnih gratnova nižim nivoima vlasti predviđenih u budžetu Ministarstva za privredu, na području sve tri općine sufinansirani su vodoprivredni projekti u ukupnoj vrijednosti od 140.000,00 KM, što ni približno ne može zadovoljiti stvarne potrebe ovih općina kada se radi o vodoprivrednoj infrastrukturi, jer se u sve tri općine trenutno realizuju projekti čija je vrijednost mnogo veća od potpore iz budžeta BPK Goražde.

Prema onome što se moglo čuti, prioritetni projekti u 2010. godini su proširenje sistema vodosnabdijevanja Goražda (Biserna i Gornji Pargani) za općinu Goražde, nastavak uređenja korita rijeke Prače za općina Pale-Prača te završetak projekta sekundarne mreže vodovodnog sistema za općinu Foča-Ustikolina.

Obzirom da ne postoje dovoljna sredstva za rješavanje složene problematike u sektoru voda na području BPK Goražde, učesnici sastanka složili su se da je, zajedničkim naporima resornog Ministarstva i općina, potrebno obezbijediti veća sredstva za rješavanje problema u ovom sektoru, kako kroz izmjene i dopune budžeta BPK Goražde, tako i ostvarenjem veće potpore sa viših nivoa vlasti.

Ovom prilikom, načelnici općina složili su se da se raspoloživa sredstva u iznosu od 150.000,00 KM raspodijele u omjeru 40% općini Goražde i po 30% općinama Foča-Ustikolina i Pale-Prača.

vodoprivredni-projekti-200110b.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.