• OBJAVLJENO: 29.01.2010.
Predstavljen prijedlog programa „Podsticaj industrijskoj proizvodnji“ za 2010. godinu

Za podsticaj industrijskoj proizvodnji – 800.000 KM

poticaj-industrijske-proizvodnje-b290110b.jpg

U Ministarstvu za privredu Bosansko-podrinjskog kantona 29. 01. 2010. godine održana je prezentacija prijedloga Programa „Podsticaj industrijskoj proizvodnji“ za 2010. godinu, za čiju realizaciju su u budžetu Ministarstva za privredu planirana sredstva u iznosu 800.000,00 KM. Prezentaciji je prisustvovao veliki broj privrednika sa područja našeg kantona. Glavna primjedba odnosila se na visinu izdvojenih sredstva, koja su nedovoljna za zadovoljenje potreba svih privrednih subjekata. S tim se slaže i ministar Kurtović:

– Ovo je cifra koja je u odnosu na budžet donekle zadovoljavajuća, međutim, imajući u vidu potrebe privrednih subjekata s kojima smo danas razgovarali, ova cifra bi trebala i morala biti daleko veća. Mi, pored planiranih sredstava od 800.000,00 KM već vodimo intenzivne aktivnosti sa Federalnim ministarstvom poduzetništva, obrta i razvoja i očekujemo da ćemo u pogledu uređenja industrijskih zona, također, obezbijediti dio sredstava. –

Sredstva po ovom programu bi se dodjeljivala kao kreditna, revolving sredstva čime bi se, po prvi put u BPK Goražde, uspostavio revolving fond. Maksimalan iznos sredstava koji bi se dodjeljivao jednom privrednom subjektu je 100.000,00 KM. Prijedlog Ministarstva za privredu je da grejs period za otplatu kredita bude jedna godina, a rok otplate pet godina. Programom je predložena kamata u iznosu od 1,65%, dok bi dodatnih 1% uzimala banka, koja će biti odabrana u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

poticaj-industrijske-proizvodnje-b290110b1.jpg

– Kriteriji, koji su također sastavni dio ovog prijedloga Programa, su zadržavanje postojećeg broja zaposlenih u privrednim subjektima, drugi bitan kriterij je da podstičemo privredne subjekte koji će u ovoj godini zapošljavati nove radnike i treći kriterij, koji je također bitan, da podstičemo i one privredne subjekte koji već imaju određena zaduženja da bi im pomogli oko regresiranja kamata po postojećim kreditima, i time im olakšali ukupno poslovanje u sadašnjim teškim ekonomskim vremenima.- istaknuo je ministar Kurtović.

Nakon razmatranja prijedloga iznesenih na prezentaciji, Ministarstvo za privredu će program „Podsticaj industrijskoj proizvodnji“ uputiti na razmatranje Vladi BPK. Nakon davanja saglasnosti Vlade, pristupiće se odabiru banke, a nakon toga raspisivanju javnog poziva za dodjelu planiranih sredstava.

poticaj-industrijske-proizvodnje-b290110b2.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.