• OBJAVLJENO: 03.02.2010.
Započela realizacija Programa sufinansiranja zapošljavanja kroz stručnu obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nezaposlenih osoba

Radni odnos za 52 nezaposlena lica sa evidencije Službe za zapošljavanje

sufinansiranje_030210b.jpg

U organizaciji Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde 03.02.2010. godine, u Maloj sali Centra za kulturu, izvršeno je potpisivanje ugovora sa poslodavcima u okviru Programa sufinansiranja zapošljavanja kroz stručnu obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nezaposlenih osoba.

sufinansiranje_030210b1.jpg

sufinansiranje_030210b2.jpg

Potpisivanju su pored direktorice Službe za zapošljavanje Nafije Hodo te predstavnika poslodavaca koji će vršiti stručnu obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nezaposlenih osoba, prisustvovali i premijer BPK-a Nazif Uruči, ministar u Vladi BPK-a Mustafa Kurtović i direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Miralem Šarić.

Cilj Programa sufinansiranja zapošljavanja kroz stručnu obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nezaposlenih osoba je postizanje većeg stepena znanja i vještina u okviru postojećeg zanimanja nezaposlenih osoba. Sredstva za Program obezbijedio je Federalni zavod za zapošljavanje u iznosu od 90.000 KM, za 60 osoba. Na Javni poziv aplicirala su 4 poslodavca sa prostora našeg kantona. Priliku da zasnuju radni odnos dobit će 52 osobe koje se nalaze na evidenciji, a ukupno odobrena sredstva poslodavcima po ovom programu iznose 78.000 KM. Poslodavci su dužni u Program uključiti nezaposlena lica, koja se nalaze na evidenciji Službe najmanje 30 dana .Visina odobrenih sredstava po jednom licu uključenom u obuku, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, iznosi do 1.500 KM.

sufinansiranje_030210b3.jpg

sufinansiranje_030210b4.jpg

Direktorica Službe za zapošljavanje BPK Nafija Hodo posebno se zahvalila direktoru Federalnog zavoda za podršku koju je ova služba imala u realizaciji ovog projekta, ali i u realizaciji drugih projekata. Također, zahvalnost je izražena i za podršku Vlade i Skupštine BPK, kao i poslodavcima sa područja našeg kantona koji ni u periodu velike ekonomske krize nisu pribjegavali mjerama otpuštanja radnika.

Zajedničkim radom došlo se do velikog uspjeha, obzirom da je stopa nezaposlenosti u BPK u prošloj godini smanjena za 3,5% .

– Nakon obuke, prekvalifikacije, dokvalifikacije poslodavac je obavezan zasnovati radni odnos sa najmanje 70% kandidata koji su uključeni u program, zaključiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme ili na određeno vrijeme sa punim radnim vremenom na period od najmanje 12 mjeseci. Ja poznavajući ove poslodavce očekujem da to bude čak stalni posao.- kazala je direktorica Službe za zapošljavanje nafija Hodo, koja je najavila da uskoro kreće realizacija sličnog programa namijenjenog invalidnim licima.

Direktor Federalnog zavoda Miralem Šarić istaknuo je da i u narednom periodu predviđeno izdvajanje još većih sredstava za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju.

– Ovo što smo danas uradili to bi trebala da bude osnovna funkcija Zavoda, priprema poslodavcima novih ljudi, odnosno, novih specijalnosti ili edukacija ljudi koji će biti osposobljeni i spremni da idu u proizvodnju. – kazao je direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Miralem Šarić.

Zahvalnost za izuzetno dobru saradnju sa Federalnim zavodom za zapošljavanje izrazili su i Premijer BPK-a Nazif Uruči, kao i ministar za privredu Mustafa Kurtović.

sufinansiranje_030210b5.jpg

sufinansiranje_030210b6.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.