• OBJAVLJENO: 12.02.2010.
Ministarstvo za privredu

Razgovarano o certificiranju organskih proizvoda

organski-proizvod-b.jpg

U posjeti Ministarstvu privrede Bosansko-podrinjskog kantona Goražde boravili su predsjednik Saveza asocijacija organskih proizvođača Federacije BiH Sejad Herceg te predsjednik Asocijacije organskih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona Muahrem Šeper. Ovom prilikom resorni ministar Mustafa Kurtović upriličio je sastanak kojem su, pored stručnih saradnika resornog Ministarstva prisustvovali i predstavnici Udruženja poljoprivrednika BPK Goražde Avdo Muslimović i Said Begić.

organski-proizvod-b1.jpg

organski-proizvod-b2.jpg

Cilj ove posjete bio je upoznavanje kantonalnih zvaničnika sa aktivnostima udruženja, sa posebnim fokusom na certificiranje organski proizvedenih poljoprivrednih proizvoda i stvaranje zaštićenih brendova.

Inače, certificiranje poljoprivrednih proizvoda je složen proces, a jedan od glavnih ciljeva Saveza jeste uključivanje što više proizvođača sa područja Federacije BiH u sektor organske proizvodnje te omogućavanje certificiranja proizvoda bez posredstva certifikacijskih kuća, koje, prema riječima predsjednika Saveza, u ovim poslovima drže monopol. Savez je, stoga, svoje aktivnosti usmjerio na traženje podrške nadležnih kako bi se sadašnji Zakon o certificiranju izmijenio.

organski-proizvod-b5.jpg

organski-proizvod-b6.jpg

Ministar Kurtović izrazio je ovom prilikom svoju podršku svim poljoprivrednim proizvođačima, naglašavajući njihov značaj za cjelokupnu zajednicu te istaknuo da je Ministarstvo za privredu BPK Goražde, kroz donošenje Zakona o podsticajima u poljoprivredi, značajno doprinjelo afirmaciji poljoprivrednih proizvođača na području kantona. Prema riječima ministra, program podsticaja u poljoprivredi u 2009. godini ispunjen je u iznosu od 99%, a za ovu godinu, na ime podsticaja poljoprivredne proizvodnje, u budžetu resornog Ministarstva planirana su sredstva u iznosu od 550.000,00 KM.

organski-proizvod-b3.jpg

Obzirom da je Udruženje poljoprivrednika BPK Goražde, posredstvom resornog Ministarstva, uputilo molbu za pomoć u brendiranju nekih od lokalnih proizvoda, predsjednik Asocijacije organskih proizvođača ZDK izrazio je spremnost da se lokalnim proizvođačima sa područja našeg kantona pomogne u pravljenju proizvoda koji bi bili brend u ovom kraju i koji bi se, uz ispunjavanje propisanih uslova, mogli plasirati i na tržištu van granica naše zemlje.

Izražavajući zahvalnost Savezu i resornom Ministarstvu na dobroj saradnji, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BPK Goražde Avdo Muslimović istaknuo je da je certificiranje i brendiranje proizvoda velika želja svih proizvođača te da bi to bilo najveće priznanje u njihovom radu.

„Naš cilj je da se, u saradnji sa Udruženjem poljoprivrednika BPK Goražde te predstavnicima Federalnog udruženja za brendiranje i proizvodnju organske hrane, pokuša obezbijediti certificiranje najmanje 2-3 proizvoda koji će se prodavati u svim trgovačkim prodajnim lancima i vjerujem da ćemo u tome uspjeti“ kazao je ovom prilikom ministar za privredu Mustafa Kurtović.

organski-proizvod-b4.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.