• OBJAVLJENO: 16.02.2010.
U Ministarstvu za privredu

Prezentiran Program „Transferi za podsticaj razvoja poduzetništva i obrta“ za 2010.godinu

privrednici_160210_b.jpg

Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde organizovalo je 16.02.2010. godine sastanak na kojem je prezentiran Program „Transferi za podsticaj razvoja poduzetništva i obrta“ za 2010.godinu. Sastanku su, pored organizatora, prisustvovali predstavnici Obrtničke komore BPK-a i Udruženja „Zanatstvo“ Goražde.

Vrijednost ovog programa je 61.000 KM. Sredstva su planirana u budžetu Ministarstva za privredu BPK-a i to je jedan od vidova podrške koju Ministarstvo pruža svake godine poduzetnicima, obrtnicima na prostoru našeg kantona, kroz transfere koji se koriste za poboljšanje njihovog poslovanja te s ciljem opremanja i preuređenja poslovnih objekata, nabavke opreme, za inovatorske i istraživačke djelatnosti itd.

privrednici_160210_b1.jpg

Sredstva prema Programu dodjeljivat će se putem Javnog poziva, a poduzetnici, obrtnici treba da dostave Investicioni program – projekat. Takođe, Ministarstvo za privredu izrađuje Pravilnik o izvorima sredstava, uslovima, načinu i postupku dodjele sredstava , sa uputstvom o radu komisije za dodjelu tih sredstava koji će biti sastavni dio ovog programa.

Kao osnovni kriteriji za raspodjelu sredstava su vrsta obrta, pokretanje djelatnosti te autohtonost djelatnosti. Korisnici sredstava prema ovom programu, takođe su u obavezi da sredstva utroše namjenski za one svrhe za koje su aplicirali i po utrošku sredstava dostave Izvještaj o utrošku sredstava Ministarstvu za privredu, gdje će se formirati komisija za nadzor utrošenih sredstava koja će Vladi BPK-a Goražde podnijeti na usvajanje izvještaj o ispunjavanju ugovorenih obaveza.

Na sastanku su se mogle čuti različite primjedbe i sugestije vezane za raspodjelu sredstava, te je ostavljena mogućnost da se primjedbe i sugestije dostave pismenim putem Ministarstvu u roku dva dana.

privrednici_160210_b2.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.