• OBJAVLJENO: 26.02.2010.
Redovna press konferencija Uprave za inspekcijske poslove BPK-a Goražde

U pripremi kantonalni Zakon o inspekcijskim poslovima

press-260210b.jpg

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Midhat Hadžiomerović održao je 26.02.2010.godine redovnu mjesečnu press konferenciju, na kojoj su prezentirane aktivnosti kantonalne inspekcije u prethodnom periodu.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove pokrenula je proceduru donošenja kantonalnog Zakona o inspekcijama. Prema riječima direktora Hadžiomerovića, radna verzija ovog zakona upućena je Ministarstvu za pravosuđe, upravu i radne odnose i Ministarstvu za finasije kako bi se pribavilo njihovo mišljenje, u skladu sa redovnom procedurom.

press-260210b1.jpg

Kada je u pitanju učešće u IPA projektu EU po pitanju inspekcijskog nadzora, u skladu sa direktivama EU, prema riječima direktora, stvorili bi se uslovi koji su neophodni prilikom kontrole različitih vrsta proizvoda, gdje je potrebna kadrovska i tehnička opremljenost inspekcije kao i nekih drugih pratećih elemenata. U prvom dijelu ovog projekta u fokusu je veterinarska inspekcija, ali uporedo s njom ići će poljoprivredna, sanitarna i tržišna inspekcija .

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je od početka godine i pored problema neadekvatne popunjenosti Inspektorata, putem davanja ovlaštenja ostalim inspektorima, izvršila kontrolu radno-pravnog statusa uposlenika, kontrolu roba u prometu i kontrolu higijenske ispravnosti životnih namirnica, gdje je akcenat stavljen na životne namirnice animalnog porijekla.

„Dobili smo informacije da će najvjerovatnije i laboratorija Zavoda za javno zdravstvo uskoro od Agencije za hranu dobiti certifikat, što znači da će nam olakšati ove naredne inspekcijske kontrole kada je u pitanju uzimanje higijenskih uzoraka, kako životnih namirnica, tako opreme i ljudi koji rade“– kazao je direktor Hadžiomerović.

Kada je u pitanju kontrola roba u prometu, tržišni inspektori sa djelatnicima kantonalnog MUP-a, izvršili su kontrolu i izuzimanje jednog broja cigareta koje nisu imale adekvatnu dokumentaciju koja je propisana.

Ono što Inspektorat prati već dugo vremena je problem upražnjenosti određenih radnih mjesta. O tome najbolje svjedoči činjenica da Inspektorat već tri godine nema građevinskog inspektora. U narednom periodu u planu je popunjavanje radnih mjesta u kantonalnoj Upravi, te dalji rad na edukaciji inspektora.

press-260210b2.jpg

„U narednom periodu nastavićemo sa aktivnostima u svim vrstama inspekcija i takođe imamo u planu popunu upražnjenih radnih mjesta kao i edukaciju inspektora po oblastima, sa akcentom na IT tehnologiju i primjenu, ukoliko dođe do izmjene i dopune Zakona o prekršajima u F BiH.“
Na pressu je takođe istaknuto, da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove spremna za saradnju i na kritike za svoj rad, koje su utemeljene na pozitivnim zakonskim propisima te da ubuduće neće tolerisati plasiranje informacija koje nemaju zakonski osnov.

„Neugodno su nas iznenadile informacije kada je u pitanju rad Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, koje su se mogle čuti na zasijedanju Općinskog vijeća Općine Goražde koje nemaju utemeljenje u pozitivnim zakonskim propisima, uz demonstriranje elementarnog nepoznavanja nadležnosti pojedinih vrsta inspekcija, kao i maskiranje sopstvenog nerada-“naglasio je na kraju press konferencije direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK-a Goražde Midhat Hadžiomerović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.