• OBJAVLJENO: 24.12.2012.
7. vanredna sjednica Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Usvojen Budžet BPK za 2013.godinu
Skupština BPK Goražde

Skupština BPK Goražde

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala je danas svoju 7. vanrednu sjednicu.

Prije usvajanja predloženog dnevnog reda, poslanica LDS-a u Skupštini Daliborka Milović je,  pozivajući se na vitalni nacionalni interes srpskog naroda, podnijela prijedlog da se u današnji dnevni red uvrste prijedlozi odluka o ništavnosti odluka o potvrđivanju mandatara i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kao i odluke o razrješenju dopredsjedavajuće Skupštine donesenih na nastavku 6. vanredne sjednice Skupštine, koji nije dobio potrebnu većinu.

Budući da su se na dnevnom redu današnje sjednice našli i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta BPK Goražde za 2012. godinu te Budžet BPK Goražde za 2013. godinu, poslanica Daliborka Milović je, pozivajući se ponovo na vitalni nacionalni interes srpskog naroda, zatražila da se ponuđeni prijedlozi razmatraju po procedurama predviđenim za usvajanje zakona, drugih propisa i akata u Skupštini BPK Goražde.

Razmatrajući ovaj zahtjev na pauzi koja je uslijedila, klubovi poslanika bošnjačkog i hrvatskog naroda izjasnili su se da pomenuta pitanja ne spadaju u vitalni nacionalni interes srpskog naroda te je odlučeno da se Skupština danas izjasni o ponuđenim prijedlozima.

Odluka Kluba srpskog naroda o postojanju vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa pomenutim prijedlozima, zajedno sa rezultatima glasanja sva tri kluba naroda, kako je istaknuto na sjednici, biće proslijeđena Ustavnom sudu Federacije BiH.

Skupština BPK Goražde

Skupština BPK Goražde

U nastavku sjednice, razmatran je prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta BPK Goražde za 2012. godinu koji je danas i usvojen. Prema ovoj odluci, prvobitno usvojeni Budžet BPK Goražde smanjen je sa iznosa od 44.449.111 KM na iznos od 38.084.539 KM. Ponuđeni zajednički amandman klubova SDA, SBiH, LDS-a i BPS-a da se u prijedlog izmjena i dopuna budžeta uvrste sredstva u iznosu od 1.000.000 KM za rekonstrukciju putnih pravaca Mravinjac-Berič-Spahovići i Osanica-Ilovača-Brzača nije dobio potrebnu većinu.

Skupština je danas usvojila prijedloge izmjena i dopuna Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i Finansijskog plana prihoda i rashoda Službe za zapošljavanje BPK Goražde za 2012.godinu.

Većinom glasova, poslanici su usvojili i Budžet BPK Goražde za 2013.godinu u iznosu od 39.919.868 KM, kao i Zakon o izvršenju Budžeta BPK Goražde za narednu godinu.

Izražavajući zadovoljstvo što je Budžet BPK za narednu godinu po prvi put usvojen prije isteka tekuće kalendarske godine, premijer BPK Goražde Emir Frašto kazao je da je to stabilan i realno ostvariv budžet.

Premijer je ujedno iskoristio priliku da građanima Bosansko-podrinjskog kantona čestita nastupajuće božićne i novogodišnje praznike.

Do kraja današnje sjednice, Skupština je dala saglasnost na finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje BPK Goražde za 2013.godinu.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.