• OBJAVLJENO: 03.03.2010.
U povodu Međunarodnog dana civilne zaštite upriličen prijem za uposlene u Kantonalnoj upravi civilne zaštite

dan-civilne-zastite-030310b.jpg

Kao i ranijih godina i ove godine u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde održan je prijem u povodu 1. marta – Međunarodnog dana civline zaštite koji se obilježava od 1991. godine.

Obzirom da je centralna svečanost obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite održana dan ranije u Federalnoj upravi civilne zaštite, premijer BPK Goražde Nazif Uruči upriličio je prijem za direktora i uposlene u Kantonalnoj upravi civilne zaštite 03.03.2010. godine te im uputio iskrene čestitke i pohvale za dosadašnji rad.

Na centralnoj svečanosti održanoj u Sarajevu dodijeljena su i priznanja najuspješnijim pojedincima i kolektivima za izuzetan doprinos u oblasti civilne zaštite i spašavanja.

dan-civilne-zastite-030310b2.jpg

Sa područja našeg kantona tri su dobitnika pojedinačnih priznanja. Posthumno priznanje dobio je Edin Uhota iz Službe civilne zaštite općine Goražde, dok je pismenu zahvalnicu dobio Akif Salihspahić, dugogodišnji uposlenik Službe civilne zaštite općine Pale-Prača. Zlatnu značku civilne zaštite dobio je pripadnik sudske policije Aleksandar Lučić iz Goražda za poduhvat spašavanja jednog lica od utapanja.

Što se tiče rada Kantonalne uprave civilne zaštite u prošloj godini, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Ramo Živojević kazao je:

„U prošloj godini bilo je pojava određenih prirodnih nesreća, uglavnom manjeg obima, a početkom ove godine imali smo malo više problema sa poplavama. I u narednom periodu sigurno će biti određenih pojava prirodnih nesreća, a to nas, manje-više, svake godine prati i pitanje je samo kojeg obima. Najčešće su to šumski požari, poplave, padavine grada i sl. U narednom periodu Kantonalna uprava civilne zaštite i općinske službe civilne zaštite morat će uložiti maksimalne napore da, u skladu sa situacijom u kakvoj se nalazimo, svedemo posljedice tih prirodnih nesreća na najmanju moguću mjeru.“

Ovom prilikom direktor Kantonalne uprave civilne zaštite pomenuo je i zakone koji su trenutno u proceduri donošenja, a koji se odnose na pitanja iz oblasti civilne zaštite.

„To su Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu Federacije BiH, kojim su mnoge nadležnosti iz oblasti vatrogastva i zaštite od požara prenesene na organe civilne zaštite Federacije, kantona i općina, a u parlamentarnoj proceduri, takođe, su izmjene i dopune Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. One su već donesene na Predstavničkom domu i čeka se njihovo donošenje na Domu naroda. Ono što je, po meni, najbitnije istaći, jeste da će se konačno riješiti status deminerskih timova, koji su do sada radili na osnovu ugovora. Ovim izmjenama biće im omogućeno zasnivanje stalnog radnog odnosa pri Federalnoj upravi civilne zaštite“, kazao je Živojević.

dan-civilne-zastite-030310b3.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.