• OBJAVLJENO: 11.03.2010.
Služba za zapošljavanje BPK Goražde

Potpisani ugovori o zapošljavanju i samozapošljavanju 16 osoba sa invaliditetom sa područja BPK Goražde

sluzba-za-zaposlavanje-b-110310b.jpg

sluzba-za-zaposlavanje-b-110310b5.jpg

Nakon provedene procedure po javnom pozivu Federalnog zavoda za zapošljavanje za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja osoba sa invaliditetom i drugih teže zapošljivih kategorija nezaposlenih lica u 2009. godini, danas, 11.03.2010. godine u zgradi Ministarstva za privredu, potpisani su ugovori o zapošljavanju i samozapošljavanju osoba sa invaliditetom sa evidencije nezaposlenih osoba kantonalne Službe za zapošljavanje.

Pored predstavnika Službe za zapošljavanje BPK Goražde, predvođenih direktoricom Nafijom Hodo te predstavnika poslodavaca i invalidnih lica, potpisnika ugovora, ceremoniji potpisivanja prisustvovali su i direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Miralem Šarić te premijer BPK Goražde Nazif Uruči i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

sluzba-za-zaposlavanje-b-110310b1.jpg

Pomenutim programom Federalnog zavoda za zapošljavanje planirano je sufinansiranje zapošljavanja ukupno 90 osoba sa procentom invaliditeta od najmanje 60%, osoba sa invaliditetom sa smetnjama u psihičkm razvoju te 30 žena žrtava nasilja.

Službi za zapošljavanje BPK Goražde, po ovom programu, odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 134.400,00 KM iz kojih će se sufinansirati samozapošljavanje 5 osoba, odnosno, zapošljavanje 11 osoba sa evidencije kantonalne Službe za zapošljavanje.

„Ja sam iskreno zadovoljna i mislim da su ovakvi programi nešto najljepše što se može da desi, jer je ovo najranjivija kategorija nezaposlenih na evidenciji Službe“ – kazala je ovom prilikom direktorica Službe Nafija Hodo.

sluzba-za-zaposlavanje-b-110310b2.jpg

sluzba-za-zaposlavanje-b-110310b4.jpg

Što se tiče iznosa finasijskih sredstava, programom je predviđeno da se troškovi zapošljavanja osoba sa invaliditetom i žena žrtava rata sufinansiraju sa iznosom od 700,00 KM mjesečno po jednoj osobi u trajanju od 12 mjeseci, dok su za sufinansiranje samozapošljavanja predviđena sredstva u iznosu od 8.400,00 KM, uz obavezu obavljanja registrirane djelatnosti u trajanju od, takođe, 12 mjeseci. Inače, programom je predviđeno samozapošljavanje u oblasti poljoprivredne i zanatske djelatnosti, domaće radinosti te seoskog turizma i sličnih djelatnosti.

Upućujući čestitke kako Federalnoj, tako i kantonalnoj Službi za zapošljavanje na ovom značajnom projektu, premijer Nazif Uruči ovom prilikom pomenuo je i program upošljavanja osoba sa završenom visokom i višom stručnom spremom na volonterskoj osnovi koji se finansira iz budžeta BPK Goražde u okviru kojeg su, u prošloj godini, u kantonalne ustanove primljena sva visokoobrazovana lica sa evidencije Službe za zapošljavanje lica. Što se tiče zapošljavanja osoba sa invaliditetom, premijer Uruči ovom prilikom je istaknuo:

„Povod današnjeg okupljanja jeste upošljavanje 16 ljudi koji imaju određene poteškoće u razvoju ili invaliditet. Ovim ljudima uvijek smo posvećivali jednu posebnu pažnju i većina njih je svojim radom pokazala da se vrlo uspješno mogu nositi na tržištu rada, a očekujemo da ćemo i u narednom periodu imati sličnih projekata“.

Inače, ovo nije prvi put da se posredstvom kantonalne Službe za zapošljavanje realizuju programi zapošljavanja i samozapošljavanja osoba sa invaliditetom koje finansira Federalni zavod za zapošljavanje.

„Svake godine u našem programu rada predviđeno je zapošljavanje osoba sa invaliditetom. On uvijek bude objavljen u medijima i oglas traje mjesec dana, a u ovaj program uključili smo i predstavnike Saveza za invalidne osobe, kao i predstavnike Gender centra. U sklopu ovog projekta je i zapošljavanje žena žrtava nasilja, a u ovoj godini predvidjeli smo i nešto više zapošljavanja invalida, žena žrtava nasilja kao i svih drugih žena. Mislim da će to biti dosta podoban projekt i očekujem da ćemo biti rasterećeni nekih socijalnih davanja, tako da ćemo imati veću mogućnost da zapošljavamo ljude kroz ovakve i slične projekte“ – kazao je, na kraju, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Miralem Šarić.

sluzba-za-zaposlavanje-b-110310b3.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.