• OBJAVLJENO: 08.01.2013.
Nakon posjete Turskoj upravi za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) u Sarajevu
Potvrđena realizacija dugo očekivanog projekta rekonstrukcije JZU Kantonalna bolnica Goražde
Sastanak sa predstavnicima TIKE

Sastanak sa predstavnicima TIKE

Delegacija iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde upriličila je 07.01.2013. godine  posjetu Turskoj upravi za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) u Sarajevu. Sastanku su, pored direktora TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu dr. Zülküf ORUÇA  sa saradnicima, prisustvovali premijer  Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto, kantonalni ministar za finansije Alem Mujković i v.d. direktorica JZU Kantonalna bolnica Goražde prim.dr Nermina Kamenica sa saradnicima.

Na sastanku su predstavnici našeg Kantona zvanično informisani da je projekat rekonstrukcije JZU Kantonalna bolnica Goražde dobio podršku ove organizacije, čija ukupna vrijednost iznosi oko 2,6 miliona KM. TIKA bi finansirala 70% ukupne vrijednosti projekta, dok bi Bosansko-podrinjski kanton finansirao iznos od 30%.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  Emir Frašto izrazio je zadovoljstvo što je nakon ovog sastanka već izvjesna realizacija ovog dugo očekivanog projekta, kao i apsolutnu opredjeljenost Vlade na čijem je čelu da sa svoje strane, u potpunosti, ispoštuju dio obaveza koje se odnose na Bosansko-podrinjski kanton. Premijer Frašto uputio je riječi zahvalnosti direktoru TIKA-e gospodinu ORUÇU na izuzetnom angažmanu na ovom projektu kao i na drugim projektima u BiH.

Na sastanku se razgovaralo o pojedinostima vezanim za realizaciju projekta (o prijevodu projektne dokumentacije, dinamici obezbjeđenja sredstava i dr.). Naredni sastanak održaće se, kako je najavljeno, 18.01.2013. godine u Goraždu, kada će biti poznate sve pojedinosti, nakon čega će se upriličiti i svečano potpisivanje Protokola o saradnji. Ukoliko sve aktivnosti budu tekle planiranom dinamikom, završetak radova na objektu Kantonalne bolnice očekuje se do septembra tekuće godine, čime bi pacijenti bolnice dobili daleko bolji prostor za boravak i liječenje.

Direktor TIKA-e najavio je mogućnost da ova organizacija, nakon realizacije projekta rekonstrukcije Kantonalne bolnice Goražde, po istom principu u narednoj godini izvrši i nabavku moderne medicinske opreme za ovu ustanovu.

Inače, ovo je samo jedan u nizu projekata koje Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) realizuje na području jugoistočne Bosne.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.