• OBJAVLJENO: 27.04.2010.
Razgovori o prekograničnoj saradnji u okviru IPA projekata

Usaglašavanje strategija privrednog razvoja kao uslov za ostvarivanje finansijske pomoći iz predpristupnih fondova EU

ipa-projekt-270410b.jpg

U organizaciji Ministarstva za privredu BPK Goražde, a na inicijativu Regionalnog centra za strateška planiranja i inivesticije „Geoprojekt“ sa sjedištem u Sarajevu, u Goraždu je 27.04.2010. godine održan sastanak na kojem je razgovarano o mogućnostima intenziviranja privredne saradnje između BiH, Crne Gore i Srbije.

Pored predstavnika domaćina i predstavnika Regionalnog centra za strateška planiranja, sastanku su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Federacije BiH, Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore iz Užica te načelnik općine Pale-Prača, načelnici opština Novo Goražde i Pale, predstavnici općina Goražde i Foča-Ustikolina, predstavnici opštine Sokolac, predstavnici klubova stranaka koje participiraju u radu Skupštine BPK Goražde, kao i predstavnici Privredne komore i Obrtničke komore BPK Goražde.

ipa-projekt-270410b-1jpg.jpg

ipa-projekt-270410b-3jpg.jpg

Dobrodošlicu prisutnim gostima poželio je ministar za privredu Mustafa Kurtović, a o razlozima održavanja današnjeg sastanka ministar Kurtović je kazao:

„Ovo je jedna od završnih faza razgovora vezano za strategiju razvoja Bosne i Hercegovine. Drago mi je da su ovdje prisutni predstavnici Privredne komore Srbije, Regionalne privredne komore Užice, Privredne komore Federacije BiH, načelnici općina/opština regije, što je veoma bitno sa stanovišta strateškog planiranja bitnih projekata za ovu regiju i za zajedničke projekte sa Republikom Srbijom i Crnom Gorom. Vjerujem da je današnji sastanak dao dobre pokazatelje zajedničkog nastupa na mnogim projektima, posebno vezano za predpristupne fondove EU. Mi smo, zajedno sa regijom Užice, aplicirali na dva projekta i ima naznaka da će ti projekti biti odobreni od strane komisije EU, a radi se o projektima razvoja turizma na široj regiji Gornjeg podrinja.“

Direktor Regionalnog centra za strateška planiranja i investicije Šaćir Šošević, ovom prilikom, održao je i kratku prezentaciju dosadašnjih aktivnosti na identificiranju zajedničkih razvojnih potreba općina/opština na prostoru BiH i Crne Gore. Takođe, govorio je i o mogućnostima umrežavanja privrednih zona tri države, za šta je, prije svega potrebna savremena putna komunikacija koja bi se, uz ispunjavanje određenih uslova, dijelom mogla finansirati i iz predpristupnih fondova EU.

ipa-projekt-270410b-4jpg.jpg

ipa-projekt-270410b2jpg.jpg

Što se tiče IPA projekata prekogranične saradnje, akcenat je stavljen na ekološke projekte, projekte iz oblasti transportne infrastrukture, razvoja malih i srednjih preduzeća i projekte iz oblasti energije.

Današnjem sastanku prisustvovali i predstavnici Republike Srbije, a uzimajući u obzir postojanje zajedničkog interesa za privrednu saradnju Srbije i naše zemlje, menadžer za ekonomske odnose sa inostranstvom pri Regionalnoj privrednoj komori Užice Gordana Čumić kazala je:

„Drago mi je da prisustvujem ovom skupu i sa zadovoljstvom smo se odazvali, jer želimo da vidimo koje su to razvojne strategije, u okviru IPA projekata, od značaja za sve nas. I naši regioni imaju pravo učešća i zašto ne iskoristiti tu priliku. Takođe smo tu da identifukujemo sve oblasti gdje možemo imati zajedničkog interesa.“

Današnji sastanak protekao je u radnoj atmosferi, a obzirom da zajednički interes sigurno postoji, za očekivati je da će uslijediti još niz sastanaka na kojima će se postići dogovor o konkretnoj saradnji tri zemlje u okviru projekata prekogranične saradnje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.