• OBJAVLJENO: 15.05.2010.
U sklopu manifestacije „Dani otpora Goražde 2010.“ obilježena godišnjica formiranja 1. Drinske udarne brigade

Podsjećanje na slavnog komandanta Zaima Imamovića i njegove saborce

1a150510b.jpg

Program manifestacije ”Dani otpora Goražde 2010.” nastavljen je 15.maja 2010.godine obilježavanjem u MZ Sadba i na Zaimovom Dolu.

Ovaj program započeo je maratonom Zaima Šumana i Sanela Hrelje na trasi Rorovi-Spomen obilježje ”Braniocima grada”, 31 DUB, 43 DUB, CZK, Baćci, Sadba, Osanica, Zaimov Do. Učešće u programu manifestacije uzeli su i članovi BPD ”Goražde-Maglić” tradicionalnim maršom „Tragom drinskih brigada“.

1a150510b2.jpg

1a150510b3.jpg

1a150510b4.jpg

Nakon dočeka maratonaca, planinara i zvanica, najprije je u MZ Sadba održan prigodan program, gdje su se učenjem fatihe i polaganjem cvijeća, te obraćanjem zvanica, prisutni prisjetili formiranja 2 pješadijskog bataljona 1. Drinske udarne brigade, doprinosa u pružanju otpora pripadnika ovog bataljona, kao i najtežih ratnih dana na ovim prostorima.

1a150510b5.jpg

1a150510b6.jpg

1a150510b7.jpg

Prisutnima su se, tim povodom, obratili premijer BPK Nazif Uruči, načelnik općine Goražde Muhamed Ramović i ministar za boračka pitanja u Vladi BPK-a Dževad Adžem. U prostorijama OŠ na Sadbi održan je koktel za porodice šehida i zvanice, kao i turnir u malom nogometu. Program je nastavljen polaganjem cvijeća na spomen obilježje u MZ Osanica i učenjem fatihe pred duše poginulim braniocima, a finalno odredište gdje su svoj maraton završili maratonci i planinari bio je Zaimov Do.

Ovo je X po redu tradicionalni narodni zbor kojim se obilježava godišnjica pružanja otpora na ovom prostoru, formiranje 1. Drinske udarne brigade i 1. pješadijskog bataljona, te podsjeća na lik i djelo velikog borca i ratnog komandanta, rahmetli Zaima Imamovića. U sklopu programa obilježavanja, održana su sportska takmičenja u malom nogometu, gađanju vazdušnom puškom, skoku u dalj, bacanju kugle, dok je zbog nevremena izostao nastup članova KUD-a ”Polet” iz Ustikoline i tradicionalno narodno veselje, te obraćanje zvanica.

Po dolasku na Zaimov Do, maratonci Zaim Šuman i Sanel Hrelja položili su cvijeće na spomen obilježje posvećeno komadantu 1. Drinske udarne brigade rahmetli Zaimu Imamoviću i proučili mu fatihu. Nakon dolaska planinara i završetka finalne utakmice u malom nogometu, učesnicima su dodijeljene diplome, te je time svečano završen program obilježavanja „Dana otpora“ na Zaimovom Dolu.

1a150510b8.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.