• OBJAVLJENO: 22.05.2010.
U okviru “Dana otpora”

Obilježena godišnjica stravičnog zločina u Podlozju

gorazde_podlozje220510b.JPG

U goraždanskom naselju Podlozje, 22.05.2010.godine obilježena je 18 godišnjica od stravičnog stradanja civila u ovom dijelu općine Goražde. Naime, tokom maja 1992. u ovom naselju na svirep način ubijeno je oko 40 nedužnih ljudi, žena i djece. O sudbini mnogih odvedenih u zatočeništvo još uvijek se ništa ne zna. Skupu u Podlozju, pored članova porodica poginulih, prisustvovali su i predstavnici javnog života BPK Goražde te Udruženja logoraša Kantona Sarajevo. Suze koje ne sahnu, i bol koji ne nestaje ni 18 godine poslije, vidljivi su na licima preživjelih svjedoka zločina u Podlozju, koji su tokom maja 92. u naletu komšija Srba, potpomognutih snagama iz Srbije, svirepo ubili više od 40 civila. Članovi porodica nastradalih ogorčeni su što niko od počinilaca nije izveden pred lice pravde.

-Čekamo 18 godina, a izvršna vlast u pravosuđu ništa ne radi dok se naši zlikovci slobodno šeću ulicama grada, a još niko nije odgovarao za ono što je učinjeno ovom narodu ovdje,- priča jedan od svjedoka stravičnog zločina Emir Čengić.

-Ponašaju se kao da se ama baš ništa nije dogodilo, čini mi se da u njihovu korist rade i neki naši predstavnici vlasti koji bi trebali opstruirati zločince. Ubjeđuju nas da trebamo preći preko toga, ostaviti prošlost i ići u budućnost. Ja samo kažem sa ovog mjesta – nikada neće biti dobra budućnost dok se prošlost dobro ne rasvijetli, -dodaje Muhamed Sijerčić- takođe jedan od preživjelih svjedoka.

• sudbini mnogih koji su odvedeni u srpske logore još uvijek se ništa ne zna. Porodice neumorno tragaju i traže da nadležni konačno sankcionišu odgovorne i stvari nazovu pravim imenom.Na spomen obilježju u Podlozju jučer su se obratili i zvaničnici.

-Valjda ćemo iz ovoga izvući pouku da moramo međugeneracijski pamtiti, da ne budemo oni kako se priča, što brzo zaboravljaju. Mislim da institucije sistema moraju dati odgovore na pitanja koja postavljate danas ovdje i na drugim mjestima, -kazao je Nazif Uruči, premijer BPK Goražde.

-Mi od danas pa do 18. septembra moramo biti ponosni na ono što smo uradili. Taj ponos se mora ogledati u našem odnosu prema mladima, prema porodicama koje su izgubile svoje najdraže i na kraju krajeva, to je naš zadatak, -poručio je Dževad Adžem, ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Skupu su se, između ostalih, obratili i predstavnici Udruženja logoraša Kantona Sarajevo, i sami svjedoci zločina u Podlozju.

-Naša grupa je zarobljena i odvedena u kuću Turkovića, odnosno u OŠ u Pothranjenu. Zato je Udruženje logoraša i proglasilo 22. maj Danom logoraša upravo zbog tih nemilih događaja. Svi su prethodnici istakli da Tužilaštvo treba da uradi svoj posao, ali i mi koji smo preživjeli moramo uraditi svoj dio posla, da govorimo istinu, da se ne bojimo reći, nemate se čega bojati. Moramo pričati o onome što se dešavalo, -poručila je Midheta Uruli.

Obilježavanje godišnjice zločina nad civilima Podlozja završeno je polaganjem cvijeća na spomen obilježju, obilaskom škole u Pothranjenu u kojoj su držani u zatočeništvu te vjerskim sadržajima.

(piše: A.H.)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.