• OBJAVLJENO: 09.06.2010.
Ambasador Republike Austrije u BiH u posjeti Bosansko – podrinjskog kantonu Goražde

Izražene želje za nastavak veoma dobre saradnje između naše zemlje i Republike Austrije

posjeta-ausstrijski-ambasador-090610b.jpg

posjeta-ausstrijski-ambasador-090610b4.jpg

U posjeti Bosansko – podrinjskom kantonu Goražde 09.06.2010. godine boravio je ambasador Republike Austrije u BiH dr. Donatus Köck sa suprugom. Tom prilikom upriličen je prijem kojem su, pored ambasadora i njegove supruge, prisustvovali i ministar za finansije Muhidin Pleh, ministar za privredu Mustafa Kurtović, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Alma Delizaimović, sekretar Vlade Emir Sijerčić te načelnici općina u sastavu BPK Goražde Muhamed Ramović, Zijad Kunovac i Asim Zec.

posjeta-ausstrijski-ambasador-090610b2.jpg

Uz izraze dobrodošlice, ministar za finansije i zamjenik premijera Muhidin Pleh ukratko je predstavio BPK Goražde, dok je ministar Kurtović govorio o privrednim kretanjima na području kantona. U tom smislu, naglašeno je veoma dobro poslovanje nekoliko goraždanskih firmi, koje, i u vrijeme recesije, ostvaruju pozitivne poslovne rezultate, kao što su firme „Bektopreciza“, „Emka Bosnia“, kao i firme nastale od bivše UNIS„Pobjeda.

Ministrica Delizaimović ukratko se osvrnula na stanje u oblasti obrazovanja na području BPK Goražde te navela najveće probleme u ovoj oblasti sa kojima se susreću i Ministarstvo i obrazovne ustanove. Takođe, ministrica je pomenula i reforme u obrazovanju na svim nivoima te naglasila da će iskustvo zemalja, među kojima je i Austrija, a koje su ovakve reforme provele već ranije, biti veoma dragocjeno u cilju postizanja evropskih standarda u oblasti obrazovanja.

Izražavajući zadovoljstvo zbog posjete Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, ambasador dr. Donatus Köck je rekao:

„Ovo je moja prva posjeta ovom lijepom gradu na Drini. Imao sam priliku upoznati se sa situacijom u ovom kantonu i općinama u sastavu kantona i veoma mi je drago da je Austrija, kroz različite projekte, prisutna u ovom kantonu. Nadam se da ćemo biti u prilici da ovaj kanton, ali i cijelu regiju podržimo na putu prema Evropskoj uniji. Isto tako se radujem da postoji dobra saradnja općina na obalama rijeke Drine koje se nalaze kako u ovom kantonu, tako i na području Republike Srpske i upravo je ovakva regionalna saradnja nešto što odgovara tradiciji Evropske unije. Nedaleko odavde nalaze su Crna Gora i Srbija i mislim da je upravo to budućnost ove regije u okviru Evropske unije. Osim toga vi ste ovdje jako blizu glavnom gradu i znam da sarađujete u okviru programa SERD-e i da sigurno u tom smislu postoji dobra perspektiva. U svakom slučaju, srdačno se zahvaljujem kantonalnoj Vladi za prijateljski i gostoljubiv prijem i za ono što su upriličili u okviru ove posjete.“

posjeta-ausstrijski-ambasador-090610b3.jpg

Pored osnovnih informacija o Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, ambasadora Köcka posebnu su interesovali stanje u obrazovanju, kao i ulaganja Vlade Republike Austrije u oblast privrede, ekologije i zdravstva na ovom području. On je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što je 125 000 Bosanaca i Hercegovaca zaposleno u Austriji i što 5000 bosanskohercegovačkih studenata studira u ovoj zemlji, a posebno, što je Austrija jedan od najvećih investitora u BiH . Ambasador Köck, tim povodom, je kazao da nije slučajno što su austrijska humanitarna pomoć i privredne aktivnosti koncentrisane oko četiri središta i područja oko njih: Tuzlu, Srebrenicu, Goražde i Sarajevo, gradove koji su u vrijeme rata naročito patili.

„Imamo na raspolaganju veći dio soft loan sredstava koja su na raspolaganju još od 2006. godine, ona su predviđena za realizaciju projekata kao što je nova bolnica u Bjeljini i Bihaću. Ova sredstva, takođe su namijenjena za projekte prečišćavanja vode, odnosno zbrinjavanja otpadnih voda, a koliko mi je poznato i u ovom kantonu postoji jedan projekat u ovom aranžmanu soft loan sredstava i da je u toku, dakle još nije u potpunosti realiziran. U tom smislu, potrebno je da se još poboljša saradnja između kantonalne i federalne Vlade te državnog nivoa, preko kojeg se zapravo, u konačnici i realiziraju ti projekti. Meni je poznato da je razlog ovom malom zastoju borba austrijskih firmi koje žele da se angažuju i budu akteri, a u svakom slučaju se nadam da će se situacija moći razriješiti i da će se ova korisna i znatna sredstva moći iskoristiti onako kako je to zamišljeno, po mogućnosti i prije izbora 3. oktobra.- kazao je austrijski ambasador.

– Vlada Bosansko-podrinjskog kantona će dati sve potrebne informacije u cilju što efikasnije i brže implementacije ovih projekata- istaknuo je ministar za finansije Muhidin Pleh, te naveo da je austrijski ambasador tokom svog boravka na području BPK-a Goražde, pored situacije u obrazovnom sistemu, iskazao interes prema projektima lokalnih zajednica, a posebno, prema projektu regionalne deponije čvrtog otpada, kao i prema potpori Republike Austrije kad je u pitanju opremanje bolnica na nivou Federacije, odnosno, države općenito.

posjeta-ausstrijski-ambasador-090610b1.jpg

posjeta-ausstrijski-ambasador-090610b5.jpg

Nakon prijema, ambasador i njegova supruga, predvođeni kantonalnim zvaničnicima, posjetili su dječiji vrtić SOS Kinderdorf, koji je dio projekta austrijske organizacije SOS Kinderdorf International te goraždanske firme „Bekto-Precisa“ i „Emka Bosnia“.

(Foto galeriju možete pogledati na ovom linku)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.