• OBJAVLJENO: 04.02.2013.
Ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Razgovarano o ponovnom pokretanju mljekare “Milgor”

 

Copy of 100_4638

Ambasador Kraljevine Nizozemske u našoj zemlji Nj.E. Jurriaan Kraak i njegova zamjenica Ellen van Reesch posjetili su danas Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Ambasadora i njegove saradnice primio je premijer BPK Goražde Emir Frašto, a na sastanku koji je organizovan tom prilikom razgovarano je o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Bosansko-podrinjskom kantonu, te o aktivnostima na rješavanju pitanja goraždanske mljekare “Milgor”. Pored ministara za privredu i pravosuđe, Demira Imamovića i Admira Pozderovića, sastanku je  prisustvovao menadžment mljekare, te predstavnici Udruženja”Farmer” i radnika ove firme, čiji se dug zbog mnogih nagomilanih problema i nerješenog pitanja vlasništva, od 2007.godine kada je prestala sa radom do danas , popeo na više od 1.200.000 KM.

Nakon iscrpnog razgovora te prezentiranja cjelokupne situacije kao i mogućih rješenja pitanja mljekare “Milgor”, kantonalni ministar za privredu Demir Imamović ocijenio je da je današnji sastanak dao dobre rezultate.

– Na današnjem sastanku postigli smo značajan napredak po pitanju rješavanja problema mljekare „Milgor“. Obzirom da Ambasada Kraljevine Nizozemske i Vlada smatraju da je Kanton odgovoran za implementaciju ovog projekta i da projekat nije završen, odgovornost je na Kantonu da se taj projekat završi u potpunosti. Ono što ćemo mi uraditi jeste da ćemo se ponovo vratiti na prijedlog koji je bio prije prijedloga za stečaj, da se razmotri ponovno pokretanje mljekare „Milgor“ i u narednih 15 dana Ministarstvo će informisati Vladu i Ambasadu o koracima koje ćemo poduzeti kako bi još jednom pokušali da se ovaj projekat završi do kraja- kazao je danas ministar za privredu Demir Imamović.

Ističući da bi se Kanton mogao suočiti sa nepovoljnim posljedicama ukoliko se ne ispoštuju odredbe potpisanog Sporazuma, ministar Imamović je dodao:

– Mi ćemo za 15 dana imati novi prijedlog na Vladi, mislimo da će biti dobar i kvalitetan. Tražićemo da svi partneri, učesnici naprave određene kompromise i da svi zajedno sagledamo situaciju i svi odustanemo od tih maksimalističkih zahtjeva i Mljekaru stavimo u prvi plan.

Copy of 100_4643

Prema riječima resornog ministra, Bosansko-podrinjski kanton nije u mogućnosti da samostalno riješi ovaj problem i za njegovo rješavanje biće potrebno tražiti podršku Federacije BiH, a jedan od zaključaka sa današnjeg sastanka bio je da se istraje u namjeri da se projekat implementira onako kako je  prvobitno bio zamišljen. To bi značilo da mljekara bude u vlasništvu Udruženja „Farmer“, a da Kanton pomogne u rješavanju ovog pitanja.

Kako je danas istaknuto, interes Ambasade Kraljevine Nizozemske je da se nastala situacija što prije riješi i u tom smislu Ambasada je ponudila  potrebnu pomoć koja bi doprinijela donošenju zadovoljavajućeg rješenja.

– Očigledno je da postoji veliki problem koji mora biti vrlo brzo riješen i vrlo sam impresioniran premijerom Vlade BPK Goražde i ministrom za privredu koji su iskazali spremnost za rješavanje ovog problema. Mislim da ih zaista treba pohvaliti za njihovu transparentnost i otvorenost zato što su obojica pozvali sve zainteresovane strane da učestvuju na ovom sastanku. Moje osoblje i ja prisustvovali smo jednom vrlo interesantnom i otvorenom sastanku koji je je proizveo puno pozitivne energije. Vidim da su spremni da učine sve što je neophodno da bi kompanija ponovo počela sa radom.

Ono što je vrlo značajno da vidim da su predstavnici Udruženja „Farmer“ i predstavnici radnika spremni na razgovor i vrlo skromni sa svojim zahtjevima i svi oni koji su uključeni opredijeljeni su ka tome da „Milgor“ ponovo proradi.

Meni je rečeno da su proizvodi „Milgora“ bili vrlo popularni i traženi, tako da se ja nadam da ćemo uskoro širom BiH vidjeti te proizvode na policama, a možda i negdje drugo. Posebno zbog toga što fabrika ovdje ne samo što proizvodi odličan proizvod, nego što pruža mogućnost zapošljavanja velikog broja ljudi u ovom regionu- kazao je ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Nj.E. Jurriaan Kraak.

Nakon sastanka u Vladi BPK Goražde, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH izvršio je zajedno sa svojim domaćinima obilazak mljekare “Milgor” u Mravinjcu, čiji kapaciteti već šest godina nisu u funkciji.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.