• OBJAVLJENO: 02.07.2010.
Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline

Javna rasprava po Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti okoline BPK-a Goražde

javna-rasprava-020710b1.jpg

U organizaciji Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK-a Goražde 02.07.2010. godine u Skupštinskoj sali održana je Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti okoline BPK-a Goražde.

Razlog donošenja ovog zakona je njegovo usklađivanje sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti okoline F BiH, koji je ranije uređen prema evropskim standardima, a postojala je i potreba uvođenja novih pojmova, jer su određeni pojmovi u postojećem zakonu nedostajali, što je imalo za posljedicu da se pojedini članovi zakona nisu mogli pravilno tumačiti.

Ovim Nacrtom zakona precizirane su i obaveze privrednih društava vezano za mjere zaštite okoline, a sam postupak izdavanja okolinske dozvole se pojednostavljuje. Umjesto dosadašnjeg sukcesivnog podnošenja zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole, podnosi se jedinstven zahtjev, u okviru kojeg se provodi kompletna procedura. Pored toga, iz opravdanih razloga, produženi su i rokovi u kojima su firme morale ispuniti sve tražene uslove za dobijanje okolinske dozvole.

javna-rasprava-020710b2.jpg

Takođe, kako su poslovi iz nadležnosti Inspekcije za zaštitu okoline preneseni na Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, bilo je neophodno izvršiti izmjnene i dopune u dijelu zakona koji se odnosi i na tu oblast.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.