• OBJAVLJENO: 09.07.2010.
Ministarstvo za privredu

Prezentacija projekta navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta na desnoj obali Drine

privreda-prezentacija090710b.jpg

U organizaciji Ministarstva za privredu BPK Goražde 09.07.2010.godine u Velikoj sali ministarstva upriličena je prezentacija Projekta razvoja navodnjavanja u BiH-podprojekt Goražde, koji bi se finansirao iz sredstava Svjetske banke. Pored organizatora, prezentaciji su prisustvovali direktor Agropedološkog zavoda iz Sarajeva Esad Bukalo, načelnik općine Foča-Ustikolina Zijad Kunovac, predstavnici lokalnih zajednica i predstavnici poljoprivrednih proizvođača sa prostora BPK-a.

privreda-prezentacija090710b2.jpg

Podprojekt Goražde obuhvata navodnjavanje poljoprivrednih površina uz desnu obalu rijeke Drine od Ustikoline do Hubjera, a prema riječima ministra za privredu Mustafe Kurtovića, projekt je vrijedan milion dolara i jedan je od najznačajnih projekata u sektoru poljoprivrede poslije usvajanja Zakona o podsticajima poljoprivredi i ruralnom razvoju. Projekt traje od marta ove godine, a prema ocjenama konsultanata iz Svjetske banke, podprojekt Goražde je dobio najviše ocjene.

„Vijeće ministara BiH potpisalo je ugovor sa Svjetskom bankom koja je obezbijedila kreditna sredstva u iznosu od 30 miliona dolara, od čega 12 miliona za F BiH, 15 miliona za Republiku Srpsku i 3 miliona za Distrikt Brčko. Ovim projektom obuhvaćeno je navodnjevanje poljoprivrednog zemljišta na površini od oko 170 ha“ rekao je ministar Kurtović.

privreda-prezentacija090710b1.jpg

Prema riječima resornog ministra, na pripremi ovog projekta angažovan je Tim stručnjaka kojeg čine uposlenici resornog ministarstva na čelu sa savjetnikom ministra za poljoprivredu Mirsadom Hubanićem, predstavnici lokalnih zajednica, Geodetskog zavoda F BiH, Agencije za vodno područje rijeke Save i Agropedološkog zavoda F BiH, uz aktivnu ulogu supervizora Svjetske banke iz Engleske i Francuske.

„Mi smo u poziciji da smo uspjeli ući u drugi krug lokalnih zajednica ili kantona gdje se implementira ovaj projekt“
– istaknuo je ministar, navodeći pri tome sve prednosti ovog projekta i ističući njegov višestruki značaj za razvoj poljoprivrede na ovom prostoru.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.