• OBJAVLJENO: 07.02.2013.
Izjava ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport
O dolasku FK Olimpik u Goražde
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem

Pregovori oko dolaska Fudbalskog kluba Olimpik u Goražde aktuelni su već više od mjesec dana. Jedna od strana koja je pored Općine Goražde i Uprave ovog Kluba bila uključena u pregovore je i kantonalno Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kluturu i sporta.

– Te aktivnosti i pregovori bili su intezivni tokom cijelog mjeseca. U tim pregovorima Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, odnosno Vlada Kantona bila je spremna preuzeti određene obaveze. Takođe i Općina Goražde trebala je da preuzme određene obaveze koje se odnose na stvaranje potrebne infrastrukture za licenciranje Fudbalskog stadiona, a i sam Klub je trebao da ispoštuje inicijalne dogovore sa prvog sastanka.

Činjenica je da sva tri učesnika u ovim pregovorima, u određenom dijelu, nisu izvršila svoje obaveze. Ako ćemo to nabrajati, onda ćemo reći da su sredstva u kapacitetu od 760.000 KM koja su trebala doći na ove prostore sa dolaskom Fudbalskog kluba Olimpik postala upitna, odnosno bila su u nekom standby aranžmanu i zavisila su od Fudbalskog saveza da li će biti transferisana ili ne. Razlog zbog kojeg Ministarstvo, odnosno Vlada, nisu izvršili svoje obaveze jeste da je Fudbalski klub Olimpik bio u obavezi da se registruje u Fudbalskom savezu BPK Goražde. Obzirom da to nije učinio, nisu stvoreni ni preduslovi da Ministarstvo stavi Fudbalski klub Olimpik Goražde na finansiranje sa koda za sport, a to je ekonomski kod koji se odnosi na finansiranje svih klubova sa prostora našeg Kantona – kazao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem.

Kako je istaknuto, ovo Ministarstvo će Vladi BPK Goražde ponuditi na usvajanje prijedlog Odluke o davanju saglasnosti premijeru i resornom ministru za nastavak pregovora sa Fudbalskim klubom Olimpik iz Sarajeva.

Vlada BPK Goražde, kako navodi resorni ministar, ne odustaje od realizacije ove ideje i spremna je, u skladu sa raspoloživim kapacitetima, pružiti pomoć Općini Goražde u pogledu stvaranja minimuma uslova potrebnih za licenciranje Fudbalskog stadiona za takmičenje u Premier ligi.

Cilj je Vlade, takođe, da podrži i sva ostala ulaganja u poboljšanje kompletne sportske infstrukture jer bi se na taj način riješili gorući problemi sa kojima se susreću svi sportski klubovi na području našeg Kantona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.