• OBJAVLJENO: 07.02.2013.
Utvrđen nacrt kantonalne Strategije za prevenciju maloljetničke delikvencije i nasilja u školama
Radna grupa za izradu kantonalne Strategije

Radna grupa za izradu kantonalne Strategije

Na svom današnjem sastanku Radna grupa Vlade BPK Goražde za izradu Strategije za prevenciju maloljetničke delikvencije i nasilja u školama utvrdila je konačan nacrt ovog dokumenta koji bi uskoro trebao biti ponuđen Vladi na usvajanje.

U izradu ove Strategije koja će sadržavati mehanizme za prevenciju maloljetničke delikvencije bili su uključeni predstavnici resornih ministarstava obrazovanja, socijalne politike i unutrašnjih poslova te Centra za socijalni rad.

Strategija, u čijem fokusu je nenasilno rješavanje konflikata i uspostavljanje dobre komunikacije, usmjerena je na ranu intervenciju kada su u pitanju nasilje i prijestupništvo među mladima, kako određena ponašanja ne bi prešla u delikventna i socijalno neprihvatljiva i kako bi se na vrijeme otkrili uzroci takovog ponašanja kod mladih.

Pored toga, ciljevi Strategije za prevenciju maloljetničke delikvencije jesu i podizanje svijesti o ovoj pojavi u svim lokalnim zajedicama na području Kantona, omogućavanje implementacije zakonske regulative iz ove oblasti te uspostavljanje mehanizama evidentiranja, kontrole i praćenja maloljetničke delikvencije.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.