• OBJAVLJENO: 21.07.2010.
U Ministarstvu za privredu BPK-a Goražde

Potpisani ugovori o dodjeli podsticajnih sredstava obrtnicima

podsticaj-obrtnicima-210710b.jpg

podsticaj-obrtnicima-210710b1.jpg

U velikoj sali Ministarstva za privredu 21.07.2010. godine potpisani su ugovori o dodjeli sredstava obrtnicima sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na ime podsticaja obrtničkih djelatnosti u 2010. godini, za šta su u kantonalnom budžetu obezbjeđena sredstva u ukupnom iznosu od 61.000 KM. Pored obrtnika, potpisivanju ugovora prisustvovali su i resorni ministar prof. Mustafa Kurtović, te stručni saradnici Ministarstva za privredu.

Iako je zahtjeva za dodjelu sredstava bilo više, ugovore je danas potpisalo 113 obrtnika koji su ispunili sve uslove propisane Javnim natječajem za dodjelu podsticajnih sredstava, dok je Udruženje “Stari zanati” prvi put dobilo podsticaj za svoje aktivnosti u iznosu od 5.000 KM.

podsticaj-obrtnicima-210710b2.jpg

podsticaj-obrtnicima-210710b3.jpg

“ Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u kojem je i Sektor poduzetništva, razvoja i obrta, već drugu godinu kroz projekte podržava obrtnike u smislu povećanja njihovog obima rada u našem kantonu. Sredstva su dodijeljena za 113 korisnika, u rasponu od 320-670 KM, a Udruženje “Stari zanati” ove godine prvi put dobilo je podsticaj u iznosu od 5.000 KM. U narednoj godini prilikom planiranja budžeta, sredstva za ove namjene će biti veća”- ovom prilikom kazao je ministar Kurtović

Takođe, ministar Kurtović obavijestio je obrtnike da slijede konkursi Svjetske banke preko Fondacije za održivi razvoj “OdRaz” Vlade Federacije BiH, u iznosu od 50 miliona eura, pod izuzetno povoljnim uslovima, i da će Ministarstvo podržati obrtnike sa ovih prostora u cilju dobijanja tih sredstava.

Predsjednik Obrtničke komore Ahmo Popović kaže da su obrtnici zadovoljni bilo kakvim sredstvima koja stimulišu dalji rad njihovih malih obrta, ali se takođe nada da će ta sredstva slijedeće godine biti veća.

podsticaj-obrtnicima-210710b5.jpg

podsticaj-obrtnicima-210710b6.jpg

“ Obrtničkoj komori od Ministarstva za privredu dodijeljena su sredstva u iznosu od 2.000 KM, ali mi imamo redovnu tranšu od federalnog Ministarstva razvoja, poduzetništvai obrta u iznosu od 10.000 KM. Ova pomoć veoma je značajna u današnje vrijeme, obzirom da je svugdje recesija i mi to primjetimo na našim obrtima i našim prihodima i to je u daleko manjoj mjeri nego prošle godine. Sredstva su mala, ali se nadamo da će zakon koji reguliše ovu oblast, gdje je planirano 3% visine planiranog budžeta u kantonu, omogućiti da ta sredstva budu veća već naredne godine”- kazao je Popović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.