• OBJAVLJENO: 11.02.2013.
Ministar za privredu i direktorica kantonalne Direkcije cesta o najznačajnijem infrastrukturnom projektu
Vrijeme je za povezivanje Sarajeva sa Istočnom Bosnom brzom cestom ili auto-putem

SEETO-Comprehensive-Network-Development-Plan-2013-11

Ministar za privredu Demir Imamović i direktorica Kantonalne Direkcije za ceste Izeta Jahić obišli su u petak, 08. februara dio trase planiranog auto-puta R-3 koji je ušao u listu glavnih regionalnih infrastrukturnih  projekata za Jugoistočnu Evropu.

Radi se o auto-putu dužine 185 km od Sarajeva, preko Prače i Mesića do Užica, koji se dalje spaja na put  R-4 do Beograda, što predstavlja i glavni cilj ovog velikog projekta. Procijenjena vrijednost cjelokupnog projekta iznosi oko 391 miliona eura.

Dio magistralnog puta R-3 prolazi kroz Bosansko-podrinjski kanton Goražde i to u dužini nešto više od 10 kilometara, na potezu od Hrenovice do Mesića. Danas se tom dionicom jedva može proći luksuznim automobilom, a ukoliko dođe do njene izgradnje  bilo bi to jedna od najfrekvetnijih saobraćajnica u ovom dijelu Evrope.

Kako ističe direktorica kantonalne Direkcije za ceste Izeta Jahić, Bosansko-podrinjski kanton Goražde ne bi imao posebne obaveze vezano za ovaj put zato što je njegov rang auto-put, a auto-putevi su u nadležnosti federalne Direkcije za auto-puteve.

– Mi smatramo da je stvarno vrijeme da se započne ozbiljno raditi na izgradnji i povezivanju Sarajeva sa Istočnom Bosnom brzim putem ili auto-putem. Obzirom da je postignut dogovor između svih zemalja na Baklanu da je neophodno izgraditi ovu putnu komunikaciju,  mi se nadamo da će  institucije BiH i sve druge zainteresovane strane, ovaj put uzeti u prioritet i da će napokon započeti gradnja, odnosno  povezivanje Sarajeva sa Istočnom Bosnom kvalitetnom saobraćajnicom, brzim putem ili auto-putem- ističe ministar za privredu Demir Imamović.

Vlada BPK Goražde učiniće sve na lobiranju da ova dionica puta bude izgrađena, iako je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH najodgovornije za gradnju. U kantonalnom Ministarstvu za privredu vjeruju da će doći do realizacije najznačajnijeg infrastrukturnog projekta za ovaj dio Bosne i Hercegovine.

 

SEETO-Comprehensive-Network-Development-Plan-20132

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.