• OBJAVLJENO: 12.02.2013.
Iz Uprave za inspekcijske poslove
Kontrola prisustva spornog mlijeka proizvođača „Dukat“ i „Vindija“ u trgovinama na prostoru BPK Goražde

Copy of 100_4740

Krajem prošle sedmice Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske izdalo je obavještenje o povlačenju određenih količina mlijeka proizvođača „Dukat“ i „Vindija“ sa tržišta u BiH.

– Kao što je naša javnost već upoznata, prošle sedmice utvrđeni su pozitivni uzorci mlijeka koje dolazi iz Hrvatske. Na graničnom prijelazu Izačići u BiH izvršeno je uzorkovanje mlijeka koje je poslano u laboratoriju gdje je utvrđeno prisustvo aflatoksina M1. Iz tog razloga, u trgovinama u BiH naređeno je da se ti proizvodi povuku iz prometa, tako da smo mi, čim smo dobili obavijest od glavnog federalnog veterinarskog inspektora, izašli na teren i krenuli sa akcijom povlačenja tih proizvoda sa tržišta na području BPK Goražde. Juče smo obavili kontrole i tom prilikom je konstatovano da na policama u prodavnicama nema tih proizvoda – kazao je veterinarski inspektor u Upravi za inspekcijske poslove BPK Goražde Edin Aganović.

Prema njegovim riječima, već je izdato naređenje da se na prostoru cijele BiH kod otkupljivača i distributera mlijeka vrši kontrola i ispitivanje hrane za životinje i mlijeka, a državni Ured za veterinarstvo izdao je obavijest da se u BiH može vršiti uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, odnosno hrane za životinje samo ukoliko tu pošiljku prati potrebna dokumentacija, odnosno laboratorijski nalazi koji potvrđuju njenu ispravnost.

Kako je poznato, iz prodaje se povlači Vindijino trajno mlijeko (2,8 posto mliječne masti) u pakovanju od jednog litra, sa rokom upotrebe do 03.07.2013. godine, Vindijino UHT mlijeko (2,8 posto mliječne masti) u pakovanju od jednog litra, sa rokom upotrebe do 24. i 31. maja 2013. godine, Dukatovo trajno mlijeko (2,8 posto mliječne masti)  u pakovanju od pola litra, sa rokom upotrebe do 24.06.2013. godine i Dukatovo trajno mlijeko “Lagano jutro” (2,8 posto mliječne masti) u pakovanju od jednog litra, sa rokom upotrebe do 25.04.2013 godine. 

U kantonalnu Upravu za inspekcijske poslove danas je pristigla i obavijest od Agencije za sigurnost hrane koja se odnosi na određenu vrstu konzervirane ribe koja bi se mogla naći u trgovinama na području BiH.

– Radi se jednoj vrsti ribe španskog proizvođača „Marfish Val“ sa rokom trajanja do 04.02.2013. godine, tako da po ovom roku trajanja, ona uopšte ne bi trebalo da se nađe u trgovinama kod nas – istakao je veterinarski inspektor te dodao da ovo ne bi trebao predstavljati problem, uzimajući u obzir da je u BiH uvezena samo neznatna količina ribe ovog proizvođača.

Iz Uprave za inspekcijske poslove danas su informisali javnost da će aktivnosti kontrole tržišta na prostoru BPK biti nastavljene i ove sedmice.

Copy of 100_4741

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.