• OBJAVLJENO: 12.02.2013.
Nacrt zakona o neprofitno-socijalnom stanovanju
Održana javna rasprava u Goraždu
Javna rasprava

Javna rasprava

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde utvrdila je na svojoj zadnjoj sjednici Nacrt zakona o neprofitno-socijalnom stanovanju i uputila ga u proceduru donošenja.

Prva u nizu javnih rasprava o ovom zakonu koju je organizovalo Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline u saradnji sa nadležnim skupštinskim komisijama, održana je danas u Goraždu.

– Bosansko-podrinjski kanton Goražde raspolaže određenim brojem stambenih jedinica za koje je Vlada Kantona Goražde izrazila želju i potrebu da se oni stave u funkciju neprofitno-socijalnog stanovanja. Budući da će neprofitno-socijalno stanovanje u narednim godinama biti jedan od glavnih modela u obezbjeđenju pristupa stanovanju za različite kategorije stanovništva, kao što su raseljena lica, mlade novoformirane porodice, socijalno ugrožene porodice te kadrovi neophodni za razvoj lokalnih zajednica, ukazala se potreba za zakonskim uređenjem ove oblasti.  Bitno je istaći i da je ovo prvi od zakona ove tematike koji se priprema na teritoriji Federacije BiH, a poznato je i da Zeničko-dobojski kanton priprema donošenje ovog zakona – kazala je danas ministrica za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Nela Čarapić.

Donošenje ovog zakona inicirala je međunarodna organizacija CRS koja je jedan od glavnih nosilaca aktivnosti na izgradnji stambenih jedinica koje će biti stavljene u funkciju socijalnog stanovanja.

-Postoji stambeni fond koji će biti dugoročno stavljen u funkciju razvoja zajednice i po mogućnosti, ljudi u različitim socijalnim i ekonomskim prilikama da samostalno dođu do stanovanja, a ne na tržišni način- kazala je Sanela Imamović, predstavnica CRS-a.

Preostale javne rasprave o nacrtu ovog zakona održaće se sutra, 13.02.2013. godine u općini Foča-Ustikolina te prekosutra, 14.02.2013. godine u općini Pale-Prača.

Javna rasprava

Javna rasprava

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.