• OBJAVLJENO: 15.02.2013.
Održan prvi sastanak Organizacionog odbora
Počele pripreme za V Festival rada srednjih stručnih i tehničkih škola BiH – Goražde 2013.

Copy of 100_4788

U Goraždu je danas održan prvi sastanak Organizacionog odbora V Festivala rada srednjih tehničkih i stručnih škola BiH koji će se održati 11. maja 2013. godine u Goraždu.

Uz Udruženje nastavnika i saradnika srednjih stručnih i tehničkih škola FBiH, goraždanske srednje škole, privrednike sa područja BPK Goražde te medije i kulturne ustanove, u radu ovog Organizacionog odbora učestvuju i resorna kantonalna ministarstva na čelu sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport kao glavnim koordinatorom aktivnosti na organizaciji ovogodišnjeg Festivala rada.

– Ovaj Festival je bitan zato što Goražde za razliku od ostatka Federacije doživljava jednu renesansu, u smislu da su i organi vlasti i privrednici u funkciji stvaranja prosperiteta za sve stanovnike našeg Kantona. Naša intencija jeste da ćemo učiniti sve u našoj mogućnosti i u saradnji sa našim prijateljima koji su nam ove godine omogućili da budemo domaćini ovog, možda najznačajnijeg događaja u našem Kantonu u ovoj godini, da vidimo da je umjeće života i u proizvodnim zanimanjima, da vidimo da mostove nisu napravili matematičari nego građevinci, da neke lijepe konstrukcije nisu napravili fizičari, nego varioci. Cilj nam je da predstavimo i djeci i roditeljima da ljepota u školovanju i onome što će ostati iza njih kao stvaralačka aktivnost bude imperativ da se opredijele za jedno od stručnih zanimanja – istakao je danas ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem.

Copy of 100_4790

Ove godine organizuje se peti po redu Festival rada na području BiH, a do sada ih je organizovano deset na nivou Federacije BiH.

– Ovo je zasigurno najveća manifestacija koju će Goražde imati u ovoj godini, ako ne i do sada. Očekuje se oko 1500 učenika, 500 mentora i oko 100 djelatnika škola. Mi ćemo se takmičiti pojedinačno u 50 različitih stručnih zvanja i zanimanja. Centralni dio našeg druženja je izložba učeničkih i nastavničkih radova. Tu se radi o kvalitetnim i dobrim radovima, a to su radovi pravljeni u toku jedne školske godine – kazao je predsjednik Udruženja nastavnika i saradnika srednjih stručnih i tehničkih škola FBiH Hasan Brkić.

Prema njegovim riječima, novina u ovogodišnjem Festivalu rada jeste i takmičenje u izložbi digitalne fotografije i revije amaterskog filma koje će se organizovati u saradnji sa Foto i kino savezom BiH, čime će se učenicima omogućiti da se takmiče i u ovoj, više umjetnički orjentisanoj oblasti koja nije zastupljena u  redovnoj nastavi srednjih škola na području BiH.

Festival rada nije značajan samo s aspekta kvaliteta obrazovanja, nego i cjelokupne privrede čija pokretačka snaga leži upravo u kvalitetnim stručnim kadrovima.

Copy of 100_4792

– Na ovom Festivalu će se pokazati znanje i sposobnosti obrazovnog sistema, odnosno vještine učenika koji pohađaju tehnička zanimanja i iz tog razloga je veoma bitno da i privreda našeg Kantona bude uključena i podrži ovaj projekat, jer tako, na najbolji mogući način prezentujemo stručna znanja i vještine budućih radnika sa prostora našeg Kantona – poručio je ministar za privredu Demir Imamović.

Dosta je aktivnosti koje se moraju realizovati do početka Festivala, a cilj domaćina je da ovo bude najbolje organizovan Festival do sada.

– Pripreme za organizaciju ovog Festivala teku iznenađujuće pozitivno, pogotovo zbog toga što smo naišli na podršku svih segmenata, posebno Vlade BPK i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, a vidimo i po današnjem sastanku i odzivu privrednih subjekata da je ta podrška na zadovoljavajućem nivou – istakao je direktor STŠ „Hasib Hadžović“ Muhamed Pleh.

Osnovni cilj ovog Festivala jeste popularizacija stručnih zvanja i zanimanja, ali i druženje učenika i nastavnika srednjih škola na području cijele države te međusobna razmjena iskustava koja mogu doprinjeti poboljšanju nastavnog procesa kada je u pitanju stručno obrazovanje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.