• OBJAVLJENO: 19.02.2013.
Ministarstvo obrazovanja i Pedagoški zavod BPK Goražde
Uz finansijsku podršku Fonda otvoreno društvo BiH nastavlja se projekat edukacije

Copy of 100_4843

Projekat edukacije za nastavnike i stručne saradnike osnovnih i srednjih škola u oblasti inkluzije i rada sa djecom s posebnim potrebama u ustanovama za odgoj i obrazovanje u BPK Goražde koji se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, Federalnog ministarstva za obrazovanje te Fonda otvoreno društvo BiH nastavlja se i u ovoj godini.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem i direktorica Pedagoškog zavoda  BPK Goražde Dika Makota sastali su se tim povodom danas sa Osmanom Zukićem, asistentom u programu obrazovanja Fonda otvoreno društvo. Na sastanku su prezentirana iskustva iz dosadašnjeg ciklusa seminara koji su realizovani od novembra mjeseca 2012.godine,  a potom je potpisan ugovor kojim se obezbjeđuje drugi dio sredstava za nastavak održavanja seminara.

Fond otvoreno društvo BiH za ove namjene do sada je izdvojio sredstva u iznosu od 12.500 KM, a ugovorom koji je potpisan danas za nastavak projekta obezbjeđena su sredstva u istom iznosu. Prema riječima Osmana Zukića, problem inkluzije obrazovanja je veliki i potrebno ga je rješavati sistematski .

„Jako mi je drago da projekat teče prema planiranim aktivnostima i da će se tako nastaviti. Mi smo Pedagoški zavod BPK Goražde prepoznali kao instituciju sa kojom bi vrijedilo raditi na osnovu aplikacijskog formulara i na osnovu samog projektnog prijedloga. Nama je jako stalo da Pedagoški zavod kao institucija, u partnerstvu sa Ministarstvom za obrazovanje, nudi neka rješenja, odnosno da se uz  pomoć ove donacije, koja i nije nešto velika, trasira neki put i da se tim putem ide dalje. Naravno, neće se moći odgovoriti svim zahtjevima, ali želimo da taj cijeli sistem profunkcionira i da dijete ostane u centru pažnje, da se sve bude u interesu djeteta“-riječi su asistenta u programu obrazovanja Fonda otvoreno društvo BiH Osmana Zukića.

Direktorica Pedagoškog zavoda Dika Makota vjeruje da će se ovakvim i sličnim projektima obrazovanje u našem kantonu podići na veći nivo i da će nastavnici koji ulaze u proces obrazovanja imati adekvatno znanje, što je upravo cilj održavanja ovih seminara.

„Želja nam je da ova sredstva budu upravo namijenjena za edukaciju, gdje smatramo da bi bio najveći interes nastavnika i najveća korist za učenika. Inkluzivno obrazovanje je proces koji ide korak po korak, od nastavnika, roditelja, lokalne zajednice i samog učenika. To je jedan kompletan ciklus koji mora da se zatvori sa dobrim znanjem i dobrom edukacijom. Pomoć učeniku je neophodna i želimo da ovim projektom svako dijete ima pravo na obrazovanje i da kod svakog djeteta vidimo osmjeh na licu“- riječi su direktorice Pedagoškog zavoda BPK Goražde Dike Makote.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.