• OBJAVLJENO: 20.02.2013.
Razgovori o poboljšanju efikasnosti i učinkovitosti rada policije
Federalni ministar unutrašnjih poslova i direktor Federalne uprave policije boravili u radnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Bosansko- podrinjskog kantona

Copy of 100_4850

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač boravili su danas u radnoj posjeti MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona u Goraždu.

Na sastanku sa resornim kantonalnim ministrom Nerminom Džambegovićem i komesarom policije Ešefom Hurićem, kojem je prisustvovao i premijer BPK Goražde Emir Frašto, oni su informisani o aktivnostima koje se provode u ovom ministarstvu, kao i o sigurnosnoj situaciji.

Prema riječima federalnog ministra Predraga Kurteša, stanje sigurnosti na području Bosansko-podrinjskog kantona, na osnovu iznijetih parametara ocijenjeno je kao zadovoljavajuće, posebno zbog specifičnosti karakterističnim za ovaj kanton.

Na sastanku su definisani i dalji pravci djelovanja Federalne uprave policije i Uprave policije BPK u kontekstu realizacije zajedničkih operativnih aktivnosti u predmetu „Platina Vitkovići“ koje se provode pod koordinacijom Kantonalnog tužilaštva Goražde.

– Pokušavamo ne samo sagledati sigurnosno stanje već smo inicirali i neke promjene koje bi trebale uslijediti u strukturi ustroja kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, odnosno uprava policija, sa stajališta ili potrebe ekonomičnosti funkcioniranja i uspješnosti u radu. Prije svega, to se odnosi na izmjenjenu ili potrebu da se izmijeni unutarnja organizacija Sektora kriminalističke policije. Pokušavamo zajedno sagledati sve te stvari i vidjeti šta je to pametno raditi u budućem vremenu da bismo bili efikasniji, unčikovitiji i da bismo kada je riječ o sigurnosti, bili u funkciji potreba građana na prostoru ovog kantona i Federacije u cjelini- kazao je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, nakon današnjeg sastanka.

Copy of 100_4859

Jedna od tema sastanka, kako ističe kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Džambegović, bila je materijalno- tehnička opremljenost, kadrovska popunjenost i kvalitet kadrovske  popunjenosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije BPK Goražde.

– Dosta se razgovaralo i mislim da smo napravili fine pomake i osnovu za rekonstrukciju unutar Uprave policije, sagledavajući mogućnost da na najefikasniji, najbrži i najbolji način radimo svoj posao, odnosno osiguramo dobro stanje bezbjednosti i sigurnosti na području kantona, Federacije i same države. U okviru toga, imamo i obećanje da će Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava u sastavu tog ministarstva, pokušati kroz svoju materijalno-tehničku opremljenost i svoje budžete ovom Ministarstvu pružiti podršku za ovu godinu, kako bi se stekli uslovi da u narednim godinama naše Ministarstvo počne samo zanavljati i obezbjeđivati opremu koja po potrebama odgovara policijskim poslovima- kazao je ministar MUP-a BPK Goražde Nermin Džambegović.

Ministri Kurteš i Džambegović još jednom su istakli opredijeljenost da se u procesu donošenja zakonskih rješenja iz oblasti unutrašnjih poslova insistira na usklađivanju i harmonizaciji zakonskih prijedloga za kantonalni, s onima predviđenim za federalni nivo, pri čemu se posebno mislilo na Zakon o policijskim službenicima, čija je priprema u toku.

Copy of 100_4854

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.