• OBJAVLJENO: 26.02.2013.
Privredna kretanja u BPK Goražde u 2012. godini
Bosansko-podrinjski kanton Goražde i dalje bilježi pozitivne trendove u privredi

Copy of 6

Bosansko-podrinjski kanton Goražde jedan je od rijetkih kantona u FBiH koji je i u 2012. godini ostvario pozitivne rezultate kada su u pitanju izvoz roba i usluga i novo zapošljavanje.

Prema važećim statističkim podacima, na područje BPK Goražde u 2012. godini uvezeno je roba i usluga u vrijednosti od 87.906.000,00 KM. Iako je vrijednost uvezenih roba usluga bila veća za 10,16 posto u odnosu na 2011. godinu, došlo je i do povećanja vrijednosti izvoza koji je u prošloj godini bio veći za 11,13 posto u odnosu na godinu ranije.

Stopa rasta izvoza sa područja BPK Goražde i dalje je među najvećim kako u Federaciji, tako i na području cijele BiH. U prošloj godini index rasta izvoza za područje BPK iznosio je 112,13 posto, a veću stopu rasta izvoza ostvario je samo Posavski kanton, čiji je index rasta iznosio 113,07 posto.

Dok je u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa inostranstvom BPK Goražde u prošloj godini ostvario pokrivenost uvoza izvozom u procentu od 130,93 posto, pokrivenost uvoza izvozom za područje FBiH iznosila je tek 56,58 posto, odnosno 54,79 na nivou države BiH.

Ovakvi rezultati ostvareni su zahvaljujući goraždanskim izvozno-orjentisanim kompanijama koje svoje proizvode već godinama plasiraju na zahtjevna svjetska tržišta. Važno je napomenuti i da u ove pokazatelje nisu uključeni podaci o uvozu i izvozu privrednog društva „Prevent“ Vitkovići koja svoje vanjsko-trgovinsko poslovanje obavlja preko specijalizovanog privredog društva u sastavu Prevet grupacije koje nije registrovano na području BPK Goražde.

I u 2012. godini nastavljen je trend novog zapošljavanja i smanjenja stope nezaposlenosti. Zapošljavanjem novih 597 radnika u 2012. godine u BPK Goražde zabilježeno je povećanje zaposlenosti za 10,7 posto u odnosu na 2011. godinu.

Na području BPK Goražde i dalje je dominantna prerađivačka industrija koja zapošljava najveći broj radnika, a u prošloj godini u ovom kantonu zabilježeno je povećanje obima industrijske proizvodnje za 3,1 posto sa daljom tendencijom rasta, stoji u Informaciji o privrednim kretanjima na području BPK Goražde u 2012.godini Privredne komore Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Privredna kretanja u BPK-a za 2012. godinu

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.