• OBJAVLJENO: 26.02.2013.
Novi sastanak pregovaračkih timova Vlade i Sindikata zdravstva
Razmotriće se još jednom način iznalaženja sredstava

Copy of IMG_0097

Ni četvrti sastanak pregovaračkih timova Vlade BPK Goražde i Kantonalnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu, koji je održan danas, nije urodio plodom. Obje strane ostale su na istim stanovištima-Vlada da u Budžetu nema dodatnih sredstava, a Sindikat da novca u Fondu zdravstvenog osiguranja ima, samo se, kako oni tvrde, treba pravilnije raspodijeliti.

” Dali smo još jednu šansu Vladi, odnosno Vladinom timu koji je pregovarao s nama da se menadžmenti zdravstvenih ustanova sastanu sa menadžmentom Fonda i pokušaju iznaći novac  za usklađivanje zakonske obaveze, a to je usklađivanje satnice sa rastom troškova života. Sindikat će, takođe, tu prisustvovati i pokušati dati svoj doprinos u iznalaženju rješenja.  Mi smo još u oktobru mjesecu 2012.godine počeli sve ovo na federalnom nivou, u decembru smo imali štrajk upozorenja i evo nastavljamo dalje. Iscrpili smo sve mogućnosti što se tiče pregovaranja , ostaju nam one najnepopularnije mjere a to je štrajk , pa ćemo vidjeti za što će biti većina članova. Kakva odluka bude na federalnom Sindikatu, tako ćemo i mi postupiti-riječi su predsjednika Kantonalnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu Emira Baščelije.

Ističući da je Vlada uvijek raspoložena za pomoć, za pregovore i  iznalaženje rješenja, resorna ministrica Gordana Oršolić kazala je da će i Pregovarački tim predložiti Vladi da podrži zaključke sa današnjeg sastanka.

“Dogovorili smo se da pošaljemo kao prijedlog direktorima Kantonalne bolnice i sva četiri doma zdravlja kao i predsjednicima upravnih odbora, da stupe u kontakt sa Upravnim odborom Fonda i da se tu vidi da li je moguća neka preraspodjela novca, pošto to tvrde članovi Sindikata. Ovdje je sad u pitanju ta neka preraspodjela tih sredstava, koliko tu može da se se utiče, znači koliko ima sredstava i koliko bi se moglo izdvojiti za usklađivanje tih plata”- kazala je ministrica Oršolić.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.