• OBJAVLJENO: 27.02.2013.
Uprava za inspekcijske poslove BPK Goražde
Mlijeko u kojem je prisutan aflatoksin nije u prodaji na području našeg kantona

Copy of IMG_0131

O kontroli prometa namirnica životinjskog porijekla na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde govorio je danas veterinarski inspektor Uprave za inspekcijske poslove Edin Aganović.  Kako je ovom prilikom istaknuto, ovakve kontrole propisane su Zakonom o veterinarstvu BiH i F BiH te podzakonskim aktima koji regulišu ovu oblast.

Kada je u pitanju kontrola mesa, na području našeg kantona registrovane su četiri klaonice za klanje krupne i sitne stoke. Uprava za inspekcijske poslove u skladu materijalnim propisima kojima je regulisan promet namirnica životinjskog porijekla vrši redovne kontrole, a svake godine po uputstvu Ureda za veterinarstvo i njihovog Plana i programa praćenja rezidua,  provodi i vanrednu  kontrolu gdje se vrši uzorkovanje i ispitivanje na mikrobiološku ispravnost.

„Za ono što smo proveli u prošloj godini mogu reći, uzorkovanje na mikrobiološku ispravnost,  da nije bilo pozitivnih uzoraka, odnosno da je meso na našem području bilo higijenski i mikrobiološki ispravno i slobodno od svih ovih rezidua i normalno za ljudsku upotrebu. Ovdje treba naglasiti da kod nas sistem kontrole prometa mesa funkcioniše tako da ovlašteni veterinar u veterinarskoj stanici vrši primarnu kontrolu mesa na klaonicama, nakon toga to meso se pušta u distribuciju, gdje veterinarski inspektor vrši nadzor nad prodajom takvog mesa, odnosno na neki indirektan način vrši kontrolu samog tog ovlaštenog veterinara iz veterinarske stanice. Iz tog razloga apelujemo na potrošače, da kupuju u registrovanim objektima za tu djelatnost, jer u slučaju pojave nekih neželjenih posljedica postoji jedan lanac odgovornosti“- istaknuo je veterinarski inspektor Uprave za inspekcijske poslove Edin Aganović.

U ispunjavanju svih zakonskih propisa iz oblasti veterinarstva na putu BiH ka Evropskoj uniji Vijeće ministara BiH nedavno je, kako ističe veterinarski inspektor Aganović,  usvojilo jedan set podzakonskih akata koji su nazvali higijenski paket za hranu. Između ostalog, on se tiče i namirnica životinjskog porijekla, pa samim tim i mesa, gdje je tačno propisano Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima pod kojim uslovima se takve namirnice mogu stavljati u promet. To  je jedna vrsta HASAP-a  i ta vrsta kontrole kod nas ulazi na mala vrata. To je analiza svih kritičnih tačaka, od proizvodnje hrane za životinje do krajnjeg potrošača, konzumenta životinjskog porijekla u domaćinstvu.

Kako je danas najavaljeno iz Uprave za inspekcijske poslove, u dogledno vrijeme privredni subjekti koji se bave prometom namirnica životinjskog porijekla na području našeg kantona moraće ispuniti visoke kriterije, obzirom da će odgovornost za mikrobiološku ispravnost hrane životinjskog porijekla biti stavljena subjektu koji posluje sa hranom. Takođe, najavljene su i izmjene Zakona o veterinarstvu gdje će biti propisani svi oni nedostaci koji su bili u postojećem zakonu.

Kada je riječ o situaciji vezanoj za mlijeko i pojavu aflatoksina u mlijeku, Uprava za inspekcijske poslove je prema instrukcijama Ureda za veterinarstvo i Agencije za sigurnost hrane odmah intervenisala i izašla na teren. Izvršena je kontrola svih objekata koji se bave prodajom mlijeka i prilikom kontrole nisu zatečena sporna pakovanja mlijeka koja su u dopisu dostavljena. Što se tiče službenih kontrola i uzimanja uzoraka mlijeka te slanja na analizu, Uprava za inspekcijske poslove, kako je danas istaknuto, nije u mogućnosti to raditi zbog nedostatka finansijskih sredstava, obzirom da ona nisu planirana ni na državnom nivou.

„U narednom periodu vjerovatno će se prilikom projekcija budžeta za svaku kantonalnu upravu pa i ministarstva tražiti neka budžetska sredstva da budu predviđena za službene kontrole i da inspektor u svakom momentu kada posumnja na neku neispravnost  može uzeti službeni uzorak i poslati na analizu. Ovom prilikom mi to nismo mogli uraditi, ali smo kod jednog našeg uvoznika stočne hrane izvršili uzorkovanje i poslali na analizu u referentni laboratorij i ovih dana očekujemo rezultate. Obzirom da aflatoksin potiče iz hrane za životinje, mi ćemo imati dobru osnovu da možemo vidjeti kakva je situacija na aflatoksin na našem području, odnosno da li ga ima u ovoj uvoznoj stočnoj hrani koja se distribuira na našem području“- kazao je Edin Aganović, veterinarski inspektor u Upravi za inspekcijske poslove BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.