• OBJAVLJENO: 05.10.2010.
Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kuturu i sport

Prijem za djecu iz predškolskog odgoja u povodu „Nedjelje djeteta“

djecija-nedjelja-051010b.jpg

U okviru „Nedjelje djeteta“, koja se tradicionalno obilježava u mjesecu oktobru, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Alma Delizaimović upriličila je 05.10.2010. godine prijem za djecu iz goraždanskih vrtića „Sunce“ i SOS Kinderdorf te njihove odgajateljice.

Međunarodna nedjelja posvećena pravima djeteta odlična je prilika za druženje, organizovanje zabavnih, ali i edukativnih događaja na kojima djeca mogu saznati više o svojim pravima, a prema riječima Emine Selimović, koordinatorice dječijeg vrtića SOS Kinderdorf obilježavanje je počelo juče izložbom dječijih radova.

djecija-nedjelja-051010b2.jpg

djecija-nedjelja-051010b3.jpg

„Ovom prilikom željeli smo da skrenemo pažnju na najmlađe i nastojimo da to ne bude samo ova nedjelja, već da svaki naredni dan i sedmica bude posvećena djetetu, jer ipak, djeca su naša najsvjetlija budućnost. Nastojimo da svake godine ovu nedjelju obilježimo što bolje i raznovrsnije kako bi djeca mogla na najlakši način da shvate šta je to „Nedjelja djeteta“, da nauče svoja prava kroz igru i da budu što humaniji. Inače, mi smo nosioci obilježavanja programa „Nedjelje djeteta“ u našem Kantonu i cijelu sedmicu imamo raznovrsne aktivnosti. Obilježavanje je započelo juče izložbom dječijih radova u vrtiću, koje smo razmijenili sa radovima od drugara iz drugih vrtića širom BiH. Imali smo zajedničku radionicu izrade nakita koja ima humanitarni karakter, gdje su nam pomogle učiteljice iz vrtića „Sunce“ i učiteljice iz osnovnih škola. Taj nakit ćemo prodavati u holu našeg vrtića prije priredbe koja je planirana za četvrtak u 18 sati u Velikoj sali Centra za kulturu i novac će biti uplaćen na humanitarni račun dječaka Nedima Ćosovića kome je potrebno liječenje. Inače, nastavljamo sa generalnom priredbom i sutra ćemo bacati bukete cvijeća sa gradskog mosta sa porukama mira za svu djecu svijeta, a u petak je predviđeno sportsko takmičenje, koje će biti organizovano, zavisno od vremena, u „Plavom cvijetu“ ili u holu nekog od vrtića. Obilježavanje „Nedjelje djeteta“završavamo u ponedjeljak Okruglim stolom, koji je posvećen obrazovanju.- kazala je Emina Selimović, koordinatorica SOS Kinderdorfa.

djecija-nedjelja-051010b4.jpg

djecija-nedjelja-051010b5.jpg

Direktorica dječijeg vrtića „Sunce“ Elma Bučo, koja je takođe, prisustvovala ovom prijemu, izrazila je ovom prilikom zahvalnost općinskim i kantonalnim strukturama vlasti na dobroj saradnji sa goraždanskim vrtićima.

„Zahvaljujemo se načelniku i ministrici što su odvojili svoje vrijeme i primili djecu iz oba vrtića, mada ovo nisu prvi susreti . Mi stalno komuniciramo, pogotovo sa načelnikom, i kad god imamo potrebu, oni su tu da podrže naše projekte. Osim što sa djecom više radimo, pokušavamo, između ostalog i da malo širu javnost podstaknemo da razmišljaju o našim najmlađim i pomognu ustanovama koje se bave odgojem i obrazovanjem, da pomognu ljudima koji rade u tim ustanovama. Danas je i Dan učitelja i koristim ovu priliku da svim učiteljima na području našeg Kantona i u cijeloj državi čestitam ovaj dan, a posebno da ovoj djeci poželim bolje uslove za rad i naravno, više sredstava kako bi se mogla ostvarivati njihova prava. „- riječi su direktorice Bučo.

djecija-nedjelja-051010b6.jpg

Susret ministrice Delizaimović sa goraždanskim mališanima protekao je u veselom raspoloženju, uz bombone i sokove i iskrenu dječiju radost i ponos što se nalaze na tako „važnom“ mjestu, u kabinetu ministrice obrazovanja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.