• OBJAVLJENO: 14.10.2010.
Započela manifestacija „Dani jabuke Goražde 2010.“

Na sajmu učestvuje 70 izlagača

dani-jabuke-2010-141010b2.jpg

U prisustvu brojnih građana te gostiju 14.10.2010.godine, u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ u Goraždu otvorena je sedma po redu tradicionalna, kulturno-privredna manifestacija „Dani jabuke“. Tim povodom, pozdravne riječi uputio je član Organizacionog odbora manifestacije Mirsad Hubanić, a manifestaciju je proglasio otvorenom premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović.

– Goražde je poznato po mnogo čemu, a sad nakon ovih sedam godina postaje i po Sajmu jabuke. Poznato je po jabuci, ali i po čuvenim orasima. Važno je da se ovaj sajam održava i da promoviše poljoprivredu, promoviše prerađivače, ali da i stimuliše proizvođače. Često znam reći da ne postoji zemlja koja se obogatila od poljoprivrede, ali nema ni jedne bogate zemlje koja nema razvijenu poljoprivredu, a da bi to bilo resorna ministarstva moraju puno učiniti na stimulaciji, kako prerađivača tako i proizvođača. Jer zdrava hrana znači zdrav čovjek, a zdrav čovjek znači zdravo društvo- istaknuo je ovom prilikom premijer F BiH Mustafa Mujezinović.

Posjetiocima na svečanom otvaranju obratili su se i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, ministar za privredu u Vladi BPK-a Mustafa Kurtović, dekan Poljoprivrednog-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva prof.dr Mirsad Kurtović te premijer BPK-a Nazif Uruči.

dani-jabuke-2010-141010b1.jpg

dani-jabuke-2010-141010b.jpg

Prema riječima premijera Uručija, zahvaljujući ovoj manifestaciji mnogi su proizvođači brendirali svoje proizvode, a tim i stvorili pretpostavke za plasiranje proizvoda i u Evropi.
– Kada govorimo o sedam godina trajanja manifestacije „Dani jabuke“, onda treba reći da je tadašnji premijer Vlade BPK-a Goražde Salko Obhođaš sa mladim ljudima i stručnjacima pokrenuo inicijativu i osmislili smo ovu manifestaciju. Skoro je nevjerovatno poslije sedam godina vidjeti šta je to ova manifestacija napravila, kako u Goraždu tako i u BiH. Ovo je, takođe, prilika da se zahvalimo premijeru Federacije za finansijsku podršku budžetu BPK-a i projektima koje mi iz BPK-a kandidujemo prema Federaciji- kazao je premijer Uruči.

Učešće na sajmu ove godine uzelo je 70 izlagača, sa brojnim proizvodima iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje te prehrambene industrije. Veliki je asortiman voća i povrća te njihovih prerađevina, mesni, pčelinji te druge vrste proizvoda, a prema riječima ministra za privredu u Vladi BPK-a Goražde Mustafe Kurtovića, ovaj sajam je jedan veliki uspjeh u sektoru poljoprivrede.

– Ovo je jedan primjer kako udruženi privrednici BPK-a i cijele Gornje-drinske regije mogu obezbijediti da na jednom mjestu vidimo svo bogatstvo poljoprivredne proizvodnje. Ovom prilikm zahvaljujem se na podršci federalnoj Vladi i Ministarstvu turizma i okoliša, te po prvi put, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na pomoći koju su nam pružili. – riječi su ministra Kurtovića.

Pored veoma bogate i raznovrsne ponude, posjetioci sajma danas su imali priliku da prisustvuju i promociji knjige „Autohtone sorte voćaka Istočne Bosne“, te da posjete mjesta tradicionalnog načina prerade voća. U petak, 15.oktobra započinje kviz znanja za učenike poljoprivrednih škola sa prostora BiH, a to isto veče, biće dodijeljene diplome i priznanja za najuspješnije proizvođače voća i učesnike manifestacije. Kviz završava u subotu 16.oktobra, kada će se održati i Okrugli sto o temi“ „Tradicionalni proizvodi od voća i povrća BPK-a Goražde- njihova standardizacija, brendiranje i zaštita porijekla“.

Sajam „Dani jabuke Goražde 2010.“ otvoren je do 16.oktobra ove godine.

GALERIJA SLIKA DOSTUPNA NA OVOM LINKU -> GALERIJA: DANI JABUKE 2010.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.