• OBJAVLJENO: 25.10.2010.
Ministarstvo za privredu

Posjeta šefa njemačkog LOT tima EUFOR-a

lot-tim-251010b.jpg

Ministar privrede u Vladi BPK-a Goražde Mustafa Kurtović razgovarao je 25.10.2010.godine sa predstavnicima njemačkog LOT tima EUFOR-a, terenskog ureda u Goraždu.

Šef LOT tima EUFOR-a pukovnik Bernd Biertümpel interesovao se o trenutnom stanju u poljoprivrednoj proizvodnji, zapošljavanju, proizvodnji u privredi te o otvaranju novih radnih mjesta.

Naglasivši kako se dobra saradnja Ministarstva za privredu sa LOT timom EUFOR-a nastavlja, ministar Kurtović je kazao:
„U ovom periodu Ministarstvo privrede vodi aktivnosti oko izgradnje putnih komunikacija do ruralnih područja kantona, aktivnosti oko podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji, te izuzetno dobro sarađuje sa privrednim subjektima koji se bave industrijskom proizvodnjom. Kada je poljoprivredna proizvodnja u pitanju, tu smo maksimalno uključeni, kako materijalno tako i stručnim kadrovima i ljudskim resursima. Uz našu pomoć i pomoć IFADA, podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji je sve veći i značajniji. Do sada su urađene stanice za otkup poljoprivrednih proizvoda u Beriču, Ilovači, Orahovicama i Vranićima. Ukoliko bi krenula i mljekara sa radom, iste bi stanice bile i za otkup mlijeka. Izradili smo projekat navodnjavanja 170 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta na desnoj obali Drine, na pravcu od Cvilinskog polja u Ustikolini, dva polja u Kolovaricama, preko Kodžaga polja do Kazagića i Hubjera. Od šest općina u Bosni i Hercegovini, ovaj projekat je bio prvi, što su konstatovali i supervizori nakon njegovog pregleda.

lot-tim-251010b1.jpg

Kada je u pitanju zapošljavanje, unazad godinu- dvije dana počela se mijenjati svijest mladih ljudi da se može raditi i zaraditi od poljoprivrede. Nabavljaju se motokultivatori, kosačice, sitna, krupna stoka, plastenici i druga sredstva potrebna za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju. Stopa nezaposlenosti u ovoj godini je smanjena za 3,5%. Izvoz sa područja BPK-a Goražde povećan je na 39%, i za 6 mjeseci ove godine iznosio je 52 miliona, sa suficitom od preko 10 miliona maraka. To je uspeh i rezultat dobrih menadžera firmi sa područja ovog kantona.

„Ginex“, „Pobjeda Rudet“,“Pobjeda Sport“, „Bekto precisa“, „Emka Bosnia“, „Prevent“ su firme koje dobro rade i zapošljavaju novu radnu snagu. Firma „Prevent“ izgradnjom nove proizvodne hale zaposlit će novih 50 radnika, a firme „Bekto Precisa“,“Prevent“ i BMV zaposliti novih 45 proizvodnih radnika. I u industrijskoj zoni „Pobjede“ planirano je novo upošljavanje radnika, dok u industrijskoj zoni na lokalitetu Vitkovića firma BH Rikson upošljava 15 radnika, sa tendencijom izgradnje i proširenja kapaciteta proizvodnje i upošljavanja nove radne snage na proizvodnji platformi za fabriku vagona iz Španije. Goraždanska privreda ima dobru perspektivu. Sa zadovoljstvom mogu konstatovati, kada je privreda u pitanju na području BPK-a Goražde, da će ova godina biti najuspješnija godina od Dejtona do danas.

Da bismo u narednom periodu postizali još bolje rezultate u proizvodnji potrebni su i visokoobrazovani kadrovi, inženjeri mašinstva i još nekih zanimanja potrebnih u procesu proizvodnje, kojih na žalost, nemamo na ovom Kantonu. Stoga se osjetila i potreba za otvaranjem odjeljenja Mašinskog fakulteta iz Sarajeva u narednom periodu. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti i već naredne godine imati prve studente koji će mašinstvo studirati u Goraždu. Bez visokoobrazovanih kadrova koji će pratiti svjetske trendove u procesu proizvodnje i primjene najsavremenije tehnologije, nema ni perspektive kada je industrijska proizvodnja u pitanju“. –riječi su ministra za privredu Mustafe Kurtovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.