• OBJAVLJENO: 09.11.2010.
Priča ratnog snimatelja Sulejmana Mulaomerovića predstavljena u prepunom Narodnom pozorištu

visokoje-je-nebo-081110b.jpg

SUZE I PONOS OBILJEŽILE PREMIJERU FILMA KOLIKO VISOKO JE NEBO

Dokumentarni film ratnog snimatelja TV BiH Sulejmana Mulaomerovića „Koliko visoko je nebo“ u petak, 5. novembra 2010. premijerno je prikazan u Narodnom pozorištu Sarajevo. Prema scenariju Meline Kamerić, u režiji Ismeta Lisice, ovaj dokumentarni film o borbi za život građana opkoljenog Goražda producirala je D&H Agency d.o.o., dok su koproducenti BHT1 i Omanovic Production iz Štokholma.

Autentična priča o hrabrosti, istini i ljudima tokom projekcije dirnula je do suza prisutne u Narodnom pozorištu. “Moje ime nije važno. Nije važno ni u kom sam ratu bio. Ja sam mogao biti bilo koji čovjek na svijetu. Ali nisam. Ja sam bio ratni snimatelj. Ovo je mogao biti bilo koji rat, ali nije. Bio je to rat u mojoj zemlji.”, riječi su iz filma jednog od najhrabrijih snimatelja TV BiH, Sulejmana Mulaomerovića, koji je tri puta ranjen obavljajući svoju dužnost. “Ja sam ratni snimatelj. Iz jednog opkoljenog grada otišao sam u drugi opkoljeni grad, da bih snimio priču o stradanju. Dok su svi držali pognute glave ja sam snimao. Ono što sam ja snimio može stati samo ispod neba koje je visoko. A ja sam tamo bio.”, ispričao je Mulaomerović.

Mnogobrojna publika gledala je jedinstven video-materijal u kojem se isprepliću priče doktora Branislava Kotjelnikova i Izeta Čustovića, ratne heroine Sabahete Ćutuk, te novinara Azhara Kalamujića, koji su, svako na svoj način, učestvovali u odbrani Goražda. Snažnom utisku doprinijele su i priče drugih žitelja i izbjeglica koje su se tokom rata obreli u Goraždu, spašavajući gole živote. Materijal korišten u dokumentarnom filmu sadrži i snimke koji do sada nisu emitovane, te će kao takav biti od značaja za video arhivsku građu o odbrani Goražda i Bosne i Hercegovine.
Prezadovoljna prijemom publike, ekipa filma jednoglasno je istakla zadovoljstvo što se istinita i autentična priča o odbrani Goražda, o ljudima i ljudskoj hrabrosti našla na filmskoj traci, te što su zajedno učestvovali u projektu koji će ostati svjedočanstvo o jednom vremenu i važnom razdoblju kako za Goražde, tako i cijelu Bosnu i Hercegovinu.
Svečana promocija u Goraždu održat će se u srijedu, 10.novembra 2010. sa početkom u 18h u Centru za kulturu. TV premijera na BHT 1 će uslijediti nakon svečanih promocija filma u Sarajevu i Goraždu, a potom film počinje svoj život na festivalima dokumentarnog filma.

# # # k r a j # # #
Kontakt: Una Bejtović; PR Manager; +387 61 190 110; bejtovic@dhagency.ba;

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.