• OBJAVLJENO: 06.12.2010.
Održan nastavak vanredne sjednice Kantonalnog štaba civilne zaštite

Boljom koordinacijom do efikasnije pomoći stanovništvu!

sjednica-061210b_1.jpg

Štab civilne zaštite Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, pod predsjedavanjem komandanta Štaba Rama Živojevića, održao je danas popodne (06.12.2010.godine) nastavak vanredne sjednice, na kojoj je razmatrana aktuelna situacija te donešen prijedlog mjera, s ciljem ublažavanja posljedica katastrofalnih poplava koje su zahvatile ovaj Kanton. Sastanku Kantonalnog štaba civilne zaštite prisustvovao je i Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči, načelnici općina Goražde i Foča-Ustikolina, Muhamed Ramović i Zijad Kunovac, te predstavnik općine Pale-Prača Munir Radača.

Stanje na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde polako se popravlja i stabilizuje, -ocjena je sa današnjeg sastanka. U Općini Foča-Ustikolina danas je ukinuta Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće. Međutim, ima dosta ugroženih područja, naročito u općini Goražde, gdje zbog različitih problema uzrokovanim posljedicama poplave, još uvijek su teški uslovi za život građana, a negdje gotovo i nemogući.

sjednica-061210b_2.jpg

– Danas smo razmatrali težinu situacije i došli do zaključka da ne trebamo još razmišljati o ukidanju Odluke o stanju prirodne nesreće – kazao je komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Ramo Živojević, koji je uputio apel građanima, onima koji su se vratili u svoje domove i onima koji to nisu učinili tamo gdje su bile najteže poplave, da prije useljavanja u prostorije u kojima će boraviti, sačekaju ekipe Zavoda za javno zdravstvo koji će izvršiti dezinfekciju i deratizaciju tih prostora, kako bi građani mogli bezbjedno stanovati, a sve s ciljem preduprijeđenja stvaranja nekih zaraznih bolesti.

-Pored toga, danas smo donijeli jednu naredbu kojom se naređuje veća saradnja i koordinacija resornih kantonalnih ministarstava i resornih općinskih službi, a sve u cilju preduzimanja odgovarajućih mjera u otklanjanju posljedica od prirodne nesreće, odnosno poplave- istaknuo je komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Ramo Živojević.

Kantonalni štab civilne zaštite u stalnom je zasijedanju i od što bolje koordinacije sa općinskim štabovima, kao i sa komisijama za procjenu nastale štete, uveliko će zavisiti i dobivanje novčanih sredstava za sanaciju, te animiranje javnosti za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, kojem je za razliku od prvih dana nakon poplave kada se interventno djelovalo sa paketima hrane i zaštitnom opremom, danas neophodnija novčana pomoć, kao i pomoć u građevinskom materijalu, ocijenjeno je na današnjem sastanku.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.