• OBJAVLJENO: 25.03.2013.
Novoimenovana predsjednica Udruženja Društvo odgojno-obrazovnih zaposlenika predškolskih ustanova u F BiH Elma Bučo iz Goražda
Kroz seminare i radionice poboljšati predškolski odgoj i obrazovanje

Copy of IMG_0842

Udruženje Društvo odgojno-obrazovnih zaposlenika predškolskih ustanova u F BiH postoji već deset godina, a od samog osnivanja u članstvu ovog Udruženja su i zaposlenici dječijeg vrtića „ Sunce“ Goražde . Direktorica Elma Bučo donedavno je bila član Upravnog odbora, a sada je imenovana za predsjednicu ovog Udruženja. Tim povodom, danas je u prostorijama vrtića upriličena press konferencija na kojoj je bilo riječi o ciljevima Udruženja u narednom periodu  te  poboljšanju statusa predškolskog odgoja i obrazovanja na nivou F BiH.

Udruženje okuplja 700 članova iz svih kantona F BiH,  a  svaki kanton ima svoga predstavnika. Udruženje, između ostalog organizuje i seminare za predškolske zaposlenike gdje eminentni stručnjaci iz BiH u oblasti predškolstva održavaju predavanja, radionice, a ujedno to je prilika da se kroz  razmjenu dobre prakse dodatno i stručno usavršavaju uposlenici koji rade sa djecom.

„Protekli vikend organizovan je seminar u Sarajevu gdje je potekla jedna inicijativa, s obzirom na status i položaj predškolskih ustanova  i predškolskog odgoja i obrazovanja koji je jako težak.  Gorući problem ovih ustanova je finansiranje i ovim putem mi smo željeli uputiti apel osnivačima i višim niovima vlasti da ulaganje u predškolski odgoj treba da bude prioritet. Od 2007. godine kada je  donesen Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju na nivou države , taj zakon nije implementiran u svim kantonima u F BiH, tako da je i položaj predškolskih ustanova jako težak i raznolik. Naš kanton je implementirao Zakon i možemo reći da što se tiče zakonske regulative da je apsolutno sve zadovoljeno. Obavezni program se realizuje i mislim da smo mi jedini kanton u F BiH koji 100 posto obuhvata broj djece obaveznim programom“-kazala je direktorica dječijeg vrtića „Sunce“ Elma Bučo.

Učesnici seminara uputili su i poruku koja glasi : „Bosno i Hercegovino ako želiš da ulažeš u svoju budućnost  dugoročno,  ulaži u predškolski odgoj i obrazovanje,  jer naša djeca i naša mladost su budućnost ove države.  Ako budu imali adekavatan podsticaj za rad, rast, razvoj i učenje, a znamo da je važno tih prvih sedam godina, onda ćemo imati bolju budućnost u ovoj državi kao što to rade u cijelom svijetu“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.