• OBJAVLJENO: 07.12.2010.
Ministarstvo za privredu

Potpisani ugovori o stipendiranju učenika srednjih škola koji uče stare tradicionalne zanate

ministarstvo_za_privredu_071210b_1.JPG

U Ministarstvu za privredu BPK-a Goražde 07.12.2010. godine upriličeno je potpisivanje ugovora o stipendiranju učenika srednjih škola sa područja BPK-a Goražde, koji uče stare, tradicionalne zanate.

Stipendije je osiguralo Federalno ministarstvo poduzetništva, razvoja i obrta, a svečanosti potpisivanja ugovora, pored učenika i njihovih roditelja, te predstavnika Federalnog ministarstva poduzetništva, prisustvovao je i ministar za privredu Mustafa Kurtović.

„Ovo je već treća godina da Federalno ministarstvo poduzetništva, razvoja i obrta stipendira učenike srednjih škola. Ove godine, od 58 stipendija koje su planirane u budžetu, 17 naših učenika i učenica je dobilo stipendije. To je stipendija u iznosu od 1.000,00 KM po učeniku za jednu školsku godinu i to je dobar primjer da Federalno ministarstvo vodi računa o razvoju kadrova u Goraždu. Kamo sreće da to rade i druga ministarstva, kao što je Federalno ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, da stipendira sve mašinske i elektro inižinjere, da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva stipendira kadrove, koji su potrebni na ovom prostoru. Onda bi bilo sigurno da ne bi imali problema sa kadrovima u ovom Kantonu. Isto tako želim da istaknem da je ovo Ministarstvo za ovu godinu izdvojilo preko 200.000,00 KM na ime pomoći u razvoju i uređenju poslovnih industrijskih zona. Trenutno se implementira jedan projekt u poslovnoj zoni „Pobjede“, a nažalost, još uvijek nije počela implementacija projekta u poslovnoj zoni firmi „Bektoprecisa“ i „Emka Bosnia“. Još jednom želim da iskažem punu zahvalnost, u ime resornog ministarstva i Vlade Kantona, ministru Kuniću i njegovim saradnicima koji, već četvrtu godinu zaredom, daju podsticaje našim privrednicima, Obrtničkoj komori, Udruženju poslodavaca, kao i Udruženju starih zanata“ – kazao je ministar Kurtović.

ministarstvo_za_privredu_071210b_2.JPG

ministarstvo_za_privredu_071210b_3.JPG

U ime Federalnog ministarstva poduzetništva, razvoja i obrta prisutne je pozdravio pomoćnik federalnog ministra Mehmed Zolj.
„Ove godine Federalno ministarstvo poduzetništva, razvoja i obrta je u godišnjim podsticajima planiralo iznos od 50.000,00 KM za stipendiranje učenika koji se školuju za stare tradicionalne zanate. Imali smo više od 80 aplikacija, od čega je 66 zadovoljilo formalno-pravne uvjete. Međutim, zbog nedostatka sredstava, morali smo uvesti jedan poseban uvjet, a to je uvjet imovinskog stanja i kada smo napravili rang listu, uspjeli smo zadovoljiti 58 zahtjeva učenika, iako nismo imali dovoljno sredstava čak ni za to. Međutim, ministar Velimir Kunić se potrudio da se dodatna sredstva obezbijede iz interventnih sredstava. Od 58 učenika kojima su odobrene stipednije, 20 je iz Sarajevskog kantona, 17 iz BPK-a Goražde, 11 iz Jablanice, 1 iz Mostara, 2 iz Čapljine i 2 iz Unsko-sanskog kantona“ – kazao je pomoćnik federalnog ministra.

ministarstvo_za_privredu_071210b_4.JPG

ministarstvo_za_privredu_071210b_5.JPG

Kako je naglašeno, što se tiče same stipednije, učenici nemaju drugih obaveza, osim da u redovnom roku završe razred koji trenutno pohađaju i, ukoliko ispoštuju date uslove, već naredne godine ponovo stiču pravo da apliciraju za ovu stipedniju.

U kontekstu zadnjih dešavanja uzrokovanih poplavama na području našeg kantona, a imajući u vidu dobru saradnju sa Federalnim ministarstvom poduzetništva, razvoj i obrta i još nekim ministarstvima na federalnom i državnom nivou, ministar Kurtović, takođe, je istakao:
„Želim da istaknem da je ovo ministarstvo, odmah nakon strašnih nepogoda koje su zadesile ovo područje, kontaktiralo sva ministarstva na državnom i federalnom nivou. Posebno je ministar Kunić obećao da će podržati male i srednje poduzetnike koji su imali ogromne štete. Tu se, prije svega, misli na ugostiteljske objekte i pekare. Takođe smo dobili informaciju koja se odnosi na državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i očekujem da bi oni trebali da pomognu ugroženim područjima, ne samo u toku rijeke Drine, nego i u drugim mjestima, kao što su Čapljina, Široki Brijeg, Trebinje, Bijeljina i drugi gradovi i vjerujem da ćemo dobiti pomoć i od ovog ministarstva“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.