• OBJAVLJENO: 22.04.2013.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Posjeta profesora i studenata Tehničkog univerziteta u Beču

_Studenti-2

Nakon radne posjete delagacije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Tehničkom univerzitetu u Beču, u dvodnevnoj posjeti našem kantonu borave profesori i studenti Odsjeka za prostorno planiranje ovog Univerziteta.

U čast ove posjete, za goste iz Austrije upriličen je prijem u zgradi Vlade BPK Goražde, a dobrodošlicu su im ovom prilikom uputili premijer BPK Goražde Emir Frašto i ministar za privredu Demir Imamović koji su ukratko prezentirali naš kanton, njegove resurse te mogućnosti razvoja u narednom periodu.

_Studenti-6

Posjeta je upriličena s ciljem uspostavljanja saradnje BPK Goražde i Odsjeka za prostorno planiranje Tehničkog univerziteta u okviru idejnog projekta pod nazivom „Perspektive razvoja u BPK Goražde“ koji bi se realizovao u sklopu magistarskog studija na ovom Univerzitetu.

Prema riječima profesora Tehničkog univerziteta Rudolfa Giffingera, još jedan razlog za upoznavanje Bosne i Hercegovine je i ekonomski razvoj balkanskih zemalja, što je za studente posebno interesantno s aspekta urbanističkog i regionalnog planiranja.

– Goražde je fascinantno mjesto, iz razloga što se nalazi na samoj granici Istoka i Zapada. Ovo je prilika da našim studentima pokažemo kako je potrebno prihvatiti drugačije standarde, način života, a opet biti i živjeti zajedno. Nadam se da će im ovo mnogo značiti i pokazati da nemamo baš svi sreću da živimo u zemljama koje su u periodu od 60 do 70 godina pošteđene rata, kao što smo mi u Beču – kazao je danas profesor na Odjeku za prostorno planiranje Tehničkog univerziteta u Beču Rudolfa Giffingera.

_Studenti-1

Nakon prijema u zgradi Vlade BPK Goražde, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem u Omladinskoj ulici upriličio je za profestore i studente iz Austrije krataku prezentaciju na kojoj je govorio o historiji našeg kantona.

„Želja nam uspostaviti kontakte odnosno sagledati nove mogućnosti kada je u pitanju stručna pomoć u rješavanju problema prostornog planiranja. U ovom kratkom periodu oni će sagledati stanje i ponovo doći i ponuditi neka konkretna rješenja. Mislimo da je ta otvorenost i spremnost naše Vlade za saradnju sa institucijama i državama koje imaju više iskustva i znaju bolje, kvalitetnije i adekvatnije rješavati određenu problematiku u prostoru, od izuzetnog značaja za naš kanton. Naravno, ukoliko se ukaže prilika i njihova rješenja budu kompatibilna  sa onim što mi želimo unutar ovog grada, mislim da ćemo napraviti dugoročnu saradnju. Znamo da je Beč prijestolnica, možda i najvažnija u Evropi, tako da mislimo da će njihova iskustva u ovom kratkom obilasku rezultirati pomakom kroz planiranje na prostoru općine Goražde i našeg kantona“ – istaknuo je danas ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Dževad Adžem.

I u toku sutrašnjeg dana planirane su posjete nekoliko lokacija na prostoru našeg kantona i u susjednim općinama, kako bi se studenti i profesori Tehničkog univerziteta u Beču bolje upoznali sa trenutnom situacijom u oblasti prostornog planiranja na ovom prostoru.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.