• OBJAVLJENO: 23.04.2013.
Iz Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Najavljen početak realizacije projekta „Pomoć za samopomoć“

100_3048

Već treću godinu zaredom, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u saradnji sa njemačkom Fondacijom „Wings of Hope“ i Obrtničkom komorom BPK realizuje projekat pod nazivom „Pomoć za samopomoć“.

Riječ je o projektu koji zajednički finansiraju Vlada BPK i ova Fondacija, a uz pomoć Obrtničke komore će biti odabrano osam potencijalnih korisnika projekta. Radi se o osobama sa završenom srednjom školom, čija će doobuka i zapošljavanje biti finansijski podržano u periodu od šest mjeseci.

Prema riječima sekretara Vlade BPK Goražde Emira Sijerčića, ovaj projekat je od velikog značaja za naš kanton, a u narednom periodu za očekivati je da više lica prođe kroz ovaj projekat.

– Projekat se realizuje ne samo u našem kantonu, već i u niz drugih kantona u Federaciji i u nekim opštinama u Republici Srpskoj. Njegova suština je da se lica sa srednjom stručnom spremom uposle, a to znači, da poslodavac plaća doprinose, dok sredstva za minimalnu plaću obezbjeđuju Vlada i Fondacija.

Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za privredu našeg kantona i Obrtničkom komorom. Obrtnička komora je u fazi odabira korisnika i mi vrlo brzo očekujemo, pa čak i u ovoj ili narednoj sedmici, da ćemo potpisati ugovore sa ovom Fondacijom. Projekat bi trebao da startuje od 1. maja 2013.godine i mi smo jako smo zadovoljni dosadašnjim iskustvom koje smo imali u realizaciji ovog projekta koji se polako širi i povećava se broj korisnika, tako da ćemo mi nastojati da ovu Fondaciju i dalje zadržimo na ovom prostoru – pojasnio je sekretar Vlade BPK Goražde Emir Sijerčić.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.