• OBJAVLJENO: 25.04.2013.
Općina Pale-Prača
Od oktobra ove godine kreće proizvodnja eko-peleta

100_5339

U  Hrenovici, općina Pale Prača, danas je ozvaničen početak radova na adaptaciji i opremanju fabrike za proizvodnju eko-peleta, koja će biti smještena u jednom od objekata nekadašnje kasarne JNA.

Radi se o zajedničkom projektu bh. kompanije „Elegija“ i „Mimiapi“ iz Turske, a vrijednost investicije je 1,5 miliona eura. U planu je zapošljavanje 12 radnika sa prostora ove lokalne zajednice, a ukoliko se obezbijedi sirovina, postoji mogućnost i za proširenjem kapaciteta.

Kako je najavljeno danas, ugovor sa isporučiocem opreme je potpisan  i od 15. oktobra ove godine se očekuje da će iz postrojenja izaći prvi pelet. Podsjetimo, firma „Elegija“ već je započela izgradnju mini hidrocentrale na rijeci Prači, a prema riječima direktora Nermina Čengića, otpadno drvo iz jezera bit će iskorišteno za proizvodnju eko-peleta.

Kako je ovom prilikom istaknuo ministar za privredu Demir Imamović, ovaj projekat je od velikog značaja za Bosansko-podrinjski kanton Goražde, a posebno za općinu Pale-Prača. Na ovaj način će se vlastiti energenti pokušati iskoristi za zagrijavanje javnih institucija i domaćinstava.

„Ono što je za nas bitno jeste da su počela ulaganja na području općine Pale-Prača i da je ovo industrijska zona koja će u budućnosti sigurno biti veoma atraktivna za nove investitore, pogotovo kada se u potpunosti završi tunel na magistralnom putu M-5. Nadamo se da će od ove godine ova zona biti jako interesantna i za druge investitore sa područja Federacije“- kazao je ministar za privredu Demir Imamović.

100_5335

Načelnik općine Pale-Prača Asim Zec ovom prilikom najavio je i otvaranje tunela Stambolčić u mjesecu maju, što će budućim investitorima omogućiti bolju komunikaciju.

„Ove godine već imamo ugovore sa dvije firme. Jedna je proizvodnja peleta, a druga je proizvodnja pomfrita. Za očekivati je da od oktobra obje fabrike krenu s radom. Treći projekat je mini hidrocentrala na rijeci Prači u mjestu Vražalice, tako da kada sagledamo investicije u ovoj godini, to je ulaganje u privredu više od 10 miliona na ovom prostoru. Mislim da se na prostoru ove lokalne zajednice možemo nadati boljem vremenu u narednim godinama,“ – riječi su načelnika općine Pale-Prača Asima Zeca.

100_5341

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.