• OBJAVLJENO: 25.04.2013.
Održana tematska sjednica Skupštine BPK Goražde
O prijedlozima zaključaka sa današnje sjednice, Skupština će se izjasniti na narednoj redovnoj sjednici

 

IMG_1522

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala je danas tematsku sjednicu posvećenu analizi stanja u oblasti boračko-invalidske zaštite na području BPK Goražde.

Sjednici su, uz skupštinske zastupnike i članove kantonalne Vlade, prisustvovali i predstavnci Koordinacije boračkih udruženja BPK Goražde.

Informaciju sa uporednim pokazateljima o stanju boračko-invalidske zaštite za period 2005-2012. godina, danas je prezentirao ministar za boračka pitanja Zijad Briga.

Ističući da je resorno Ministarstvo u dosadašnjem periodu najveći akcenat stavilo na implementaciju Zakona o dopunskim pravima branilaca i njihovih porodica, ministar je kazao da bi za veći stepen korištenja ovih prava bila neophodna i veća finansijska podrška iz budžeta BPK Goražde te općina u njegovom sastavu.

Kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje boračkih populacija, stav je Ministarstva da se značajni efekti u ovoj oblasti očekuju implementacijom skupštinske Odluke o rješavanju stambenih potreba pripadnika boračkih populacija, kao i implementacijom Zakona o otkupu stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Prema pokazateljima Ministarstva za boračka pitanja, status boraca i članova njihovih porodica na području BPK Goražde znatno je poboljšan u odnosu na raniji period, ali se uz poduzimanje odgovarajućih aktivnosti i uz podršku svih nivoa vlasti njihov status u narednom periodu može dodatno poboljšati.

S tim ciljem, glavni zadatak Ministarstva biće pomoć u zapošljavanju pripadnika boračkih populacija.

Na današnjoj sjednici iznesena su i očekivanja da će novodonešeni Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju doprinjeti poboljšanju stanja u oblasti boračko-invalidske zaštite, obzirom da će i značajan broj lica koja pripadaju ovoj skupini, po ovom zakonu, ostvariti pravo na penziju.

Na današnjoj sjednici predloženi su i brojni zaključci ispred Komisije za pitanja boračko-invalidske zaštite Skupštine BPK, Koordinacije boračkih udruženja i Klubova poslanika.

S obzirom na veliki broj zaključaka i sličnost pojedinih zaključaka koji su danas predloženi, Skupština je odlučila da će se o njima izjasniti na narednoj redovnoj sjednici, nakon što se o njima očituju i usaglase ih Klubovi poslanika i nadležna skupštinska tijela.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.