• OBJAVLJENO: 14.05.2013.
Pripreme za obilježavanje 22.maja, Dana sjećanja
Sjećanjem otrgnuti od zaborava stradanje nevinih civila

IMG_1825

Prema novom Kalendaru obilježavanja značajnih datuma i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., 22. maj obilježava se kao Dan sjećanja na civilne žrtve agresije, logoraše i žene u oslobodilačkom ratu.

Organizator obilježavanja Dana sjećanja od ove godine je Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, a tim povodom, resorna ministrica Gordana Oršolić održala krajem prošle sedmice prvi sastanak sa članovima Organizacionog odbora ove manifestacije, na kojem su započele pripreme za obilježavanje ovog datuma.

Određeno je da nosilac aktivnosti ovogodišnjeg obilježavanja bude Udruženje logoraša „Goražde“ Goražde.

Na sastanku koji je juče održan u kabinetu ministrice Oršolić utvrđen je prijedlog programa ove manifestacije koja će se održati 22.maja u goraždanskoj mjesnoj zajednici IV – Podlozje.

Program počinje u 11,00 sati polaganjem cvijeća na spomen obilježju u Podlozju, podignutom u znak sjećanja na stradanje desetina nedužnih civila u goraždanskim naseljima Kokino selo i Lozje,  koje  su agresori 1992. godine mučki ubili, a dio njih odveli u zarobljeništvo, iz kojeg se nikad nisu vratili.

Prigodnim obraćanjima predstavnika Saveza logoraša BiH i Udruženja logoraša „Goražde“, predstavnika porodica žrtava agresije i žena u oslobodilačkom ratu, te predstavnika općinske i kantonalne vlasti BPK Goražde, prisjetićemo se svih nevinih žrtava i odati im dužnu počast, te ukazati na patnje i stradanje logoraša i doprinos žena u proteklom ratu.

IMG_1820

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.