• OBJAVLJENO: 14.05.2013.
BPK Goražde
Održan Okrugli sto o temi „Zakon o pravima žrtava torture“

100_5426

U organizaciji Saveza udruženja logoraša BPK Goražde i UG Vive žene iz Tuzle, u Goraždu je danas održan Okrugli sto o temi „Zakon o pravima žrtava torture“.

Okrugli sto organizovan je u okviru projekta „Zajedno protiv torture u BiH-Mreža“ koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, a čiji je glavni nosilac UG Vive žene. Projekat  se implementira u partnerstvu sa Savezom logoraša BiH, Hrvatskom udrugom logoraša domovinskog rata u Kantonu Središnja Bosna, Savezom udruženja logoraša Tuzlanskog kantona i Udrugom zatočenih-Udruženjem logoraša Brčko distrikta.

Pored podizanja svijesti o problemima žrtava torture i jačanja mreža organizacija i institucija civilnog društva koje se bave pitanjima žrtava torture, cilj ovog projekta je i iniciranje donošenja državnog zakona koji bi omogućio zaštitu žrtava torture i garantovao ista prava za sve žrtve bez obzira u kojem entitetu ili dijelu BiH oni žive.

Cijeli ovaj projekt finansijski podržava i Evropska unija.

Učesnike današnjeg Okruglog stola pozdravili su premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto i ministar za boračka pitanja Zijad Briga, a ovom događaju, uz predstavnike udruženja logoraša i nevladinih organizacija, prisustvovala je i dopredsjedavajuća Skupštine BPK Goražde  Vesna Nemec Klisura, te kantonalni ministri za socijalnu politiku i pravosuđe Gordana Oršolić i Admir Pozderović.

Završna konferencija o ovoj temi održaće se 20. i 21. maja 2013. godine u Sarajevu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.