• OBJAVLJENO: 16.05.2013.
Prekosutra se održava akcija čišćenja “Let's do it – očistimo Zemlju za jedan dan“
Sve tri općine BPK Goražde učestvovat će u globalnoj akciji čišćenja okoliša

lets-do-it

Uoči akcije čišćenja „Let's do it – očistimo Zemlju za jedan dan“ koja će se održati u subotu 18.05.2013. godine, u Ministarstvu  za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline danas je ponovo održan sastanak sa predstavnicima općina, na kojem su prezentirani operativni planovi za provođenje ove globalne akcije čišćenja okoliša.

Pored volontera koji će učestvovati u akciji čišćenja divljih deponija i otpada na području sve tri općine u sastavu BPK Goražde, ovu akciju podržat će i resorno Ministarstvo kroz obezbjeđenje finansijskih sredstava za nabavku goriva za komunalna preduzeća koja će vršiti odvoz prikupljenog otpada, kao i općine kroz organizacionu podršku te obezbjeđenje užine za učesnike akcije.

Glavni nosilac aktivnosti za područje općine Goražde je općinsko Vijeće mladih koje će sa oko 100 volontera organizovati čišćenje divljih deponija na relaciji bivša Kasarna „Šišeta“ – Spomen-park „Rorovi“. U akciji čišćenja na prostoru Parka „Plavi cvijet“ te okolnog šetališta učestvovat će oko 50 učenika OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“.

Utvrđeni su i operativni planovi te koordinatori aktivnosti i za područja općina Foča-Ustikolina i Pale-Prača, čije će nadležne službe dati podršku volonterima koji budu učestvovali u ovoj akciji.

Glavni inicijator ove ekološke akcije za područje cijele BiH je Udruženje građana „Ruke“ iz Sarajeva, a cilj je da se u ovoj godini u akciju čišćenja uključi 100.000 volontera, upotpuni registar svih ilegalnih deponija u BiH te podigne svijest građana o potrebi zaštite životne sredine u kojoj živimo.

Pozivaju se i svi građani BPK Goražde da daju svoj doprinos ovoj akciji.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.