• OBJAVLJENO: 31.05.2013.
Nakon trogodišnjih pregovora Vlade BPK Goražde i TIKA-e
Potpisan Protokol o realizaciji projekta obnove i nadogradnje Kantonalne bolnice Goražde

 

Copy of IMG_2404

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto i direktor Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) u BiH Zulkuf Oruč potpisali su danas Protokol o realizaciji projekta rekonstrukcije prvog i drugog sprata i nadogradnje trećeg sprata Kantonalne bolnice u Goraždu. Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata za Bosansko-podrinjski kanton i Kantonalnu bolnicu, kao i za sve građane koji će dobiti kvalitetniju zdravstvenu uslugu. Ukupna vrijednost projekta je tri miliona maraka.

„Ovo je jedan veliki projekat za ovaj grad, kanton i Kantonalnu bolnicu. Glavni finansijer je TIKA –Turska agencija za razvoj koja finansira 70 posto i naš Kanton sa 30 posto vrijednosti, oko 830.000 KM mi sufinansiramo. Što se tiče nas, mi smo preuzeli na sebe da izvršimo gasifikaciju, odnosno razvođenje i instalaciju medicinskih plinova na svim spratovima“- riječi su ministrice za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Gordane Oršolić.

Ovaj projekt je prema riječima direktora TIKA-a jedan od najvećih projekata i za Tursku razvojnu agenciju.

„Ovo je najveći projekat u oblasti zdravstva kojeg je TIKA provela na ovim prostorima i danas smo napravili najvažniji korak. Njegova realizacija znatno će doprinjeti boljoj zdravstvenoj usluzi i to je primjer koliko sama Republika Turska, odnosno Predsjedništvo TIKA- uvažava Goražde. Želim da čestitam i poželim puno sreće građanima Goražda, da ovo bude projekat koji će još više ojačati veze između turskog i bosanskog naroda“- poručio je direktor TIKA- e u BiH Zulkuf Oruč“ nakon današnje ceremonije potpisivanja Protokola o saradnji.

Slijedi raspisivanje tendera za izbor izvođača radova, a kako se očekuje, radovi na ovom projektu započeće početkom jula.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.