• OBJAVLJENO: 19.06.2013.
Javna ustanova Kantonalna bolnica raspisala tender za izbor najpovoljnijeg izvođača radova za instalaciju medicinskih plinova
Početak rekonstrukcije i nadogradnje bolnice planiran u mjesecu julu 2013.godine

Copy of IMG_2880

Na temelju nedavno potpisanog Protokola Vlade BPK Goražde i Turske agencije za razvoj (TIKA) o realizaciji projekta obnove i nadogradnje Javne ustanove Kantonalna bolnica, 10.juna raspisan je tender za izbor najpovoljnijeg izvođača radova za instalaciju plinova u nadograđenom i rekonstruisanom dijelu ove javne ustanove.

Prema riječima ministrice za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Gordane Oršolić, javni poziv otvoren je do 07.jula 2013.godine, a nakon toga će se pristupiti izboru najpovoljnijeg ponuđača.

„Mora se ispoštovati zakonski rok od 28 dana,  tako da će se 07.jula 2013. godine otvoriti sva tenderska dokumentacija i izabrati najpovoljniji ponuđač. Napominjem da je Vlada iz ovog projekta preuzela dio od 30 posto koji će finansirati, a to je oko 830.000 KM. Naime, to se odnosi na finansiranje instaliranja i razvođenja medicinskih plinova u nadograđenom i rekonstruisanom dijelu Kantonalne bolnice koji će finansirati TIKA . Takođe, i Turska agencija za razvoj (TIKA) će 26.jula otvoriti svoju tendersku dokumentaciju, tako da će gradnja ići uporedo.  Plan početka gradnje je prva polovina mjeseca jula 2013. godine.“-riječi su ministrice za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Gordane Oršolić.

Pored realizacije ovog projekta,  Međunarodna organizacija UNDP  BiH ponudila  je Vladi BPK Goražde Projekt poboljšanja energetske efikasnosti, s ciljem smanjenja štetnosti  gasova i bolje efikasnosti zagrijavanja Javne ustanove Kantonalna bolnica. Vrijednost projekta je 750.000 KM, a Bosansko-podrinjski kanton bi bio sufinansijer u iznosu od 100.000 KM. Vlada BPK Goražde dala je saglasnost premijeru da potpiše Sporazum, a sredstva bi trebala biti obezbjeđena u budžetu BPK Goražde za 2014.godinu. Kroz ovaj projekat u Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica došlo bi do zamjene postojeće peći za zagrijavanje na ugalj za peć na čvrsto biogorivo.

„Znamo koliko je ugalj štetan, koliko se tih štetnih gasova ispušta,  a sve ovo je u cilju smanjenja toga kao i boljeg zagrijavanja. Uz ova dva projekta stvaraju se bolji uslovi u zdravstvu, a svi smo svjesni važnosti Kantonalne bolnice.  U skladu s tim, mi pomažemo koliko možemo i želimo da bolnica ostane i proširi se kada je riječ kako o prostorijama tako i o kadru“- istaknula je u izjavi za medije ministrica Gordana Oršolić.

Copy of IMG_2877

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.